Είστε από τους τυχερούς που μπορούν ακόμα να πηγαίνουν τακτικά σε κάποιο εστιατόριο; Τότε θα έχετε παρατηρήσει πως ορισμένες φορές τρώτε παραπάνω απ’ ότι τρώτε συνήθως; Γιατί άραγε; Αμερικανοί και Γερμανοί επιστήμονες έκαναν έρευνες και έβγαλαν το συμπέρασμα πως για όλα φταίει ο σερβιτόρος.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο της Γένα στη Γερμανία μελέτησαν 497 γεύματα σε 60 διαφορετικά εστιατόρια, και όχι ταχυφαγεία.
Έλαβαν υπόψιν το δείκτη μάζας σώματος του σερβιτόρου σε κάθε τραπέζι που εξέτασαν.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως εάν ο πελάτης έχει έναν σερβιτόρο με παραπάνω κιλά έχει και τέσσερις φορές περισσότερη πιθανότητα να παραγγείλει γλυκό ενώ υπάρχει και 20% πιθανότητα να παραγγείλει έξτρα αλκοόλ από το συνηθισμένο.
Όπως γράφουν οι ερευνητές «οι πελάτες ενός εστιατορίου, παρήγγειλαν περισσότερα πιάτα, όταν σερβιρίστηκαν από υπέρβαρο προσωπικό με αυξημένο αριθμό μάζας σώματος, συγκρινόμενοι με άτομα με μικρότερο δείκτη. Συγκεκριμένα, ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανό να παραγγείλουν επιδόρπιο, ενώ παρήγγειλαν 17,65% περισσότερο αλκοόλ», άσχετα από το βάρος του ίδιου του πελάτη.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το γεγονός ότι ο σερβιτόρος είναι υπέρβαρος, απελευθερώνει τον πελάτη να παραγγείλει περισσότερο, ενώ στο παραπάνω φαγητό, βοηθάει και η δυνατή μουσική και τα έντονα φώτα σε ένα εστιατόριο.
Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να μην πέσουμε στην παγίδα αυτή όταν δούμε έναν σερβιτόρο με παραπάνω κιλά; Οι ειδικοί συνιστούν, να έχει αποφασίσει κάποιος από πριν, που περίπου θα κινηθεί, όσον αφορά στο φαγητό του, για να αποφύγει τους πειρασμούς, να μην τρώει επιδόρπια, αντί για γεύμα και αν τον βοηθά, να αποφασίσει να μην καταναλώνει αλκοόλ μεσοβδόμαδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: