Ο τρόπος με τον οποίο γεννιόμαστε επηρεάζει τον εγκέφαλο μας

26-12-2016
Στις ημέρες μας οι γεννήσεις με καισαρική γίνονται ολοένα και πιο συχνές. Οι γιατροί δεν συμφωνούν πάντα και λένε στις γυναίκες να προτιμούν τον φυσιολογικό τοκετό και καταφεύγουν στην καισαρική μόνο όταν είναι απαραίτητο για την ασφάλεια των ίδιων και των μωρών. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως ο τρόπος με τον οποίο γεννιόμαστε επηρεάζει τον εγκέφαλο μας.
 
Ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Georgia στις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν πειράματα σε ποντίκια για 19 ημέρες. Άφηναν τα μισά να γεννήσουν φυσιολογικά και στα άλλα μισά έκαναν καισαρική τομή. Στη συνέχεια εξέταζαν τα εγκεφαλικά τους κύτταρα.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο Society for Neuroscience, έδειξαν πως τα ποντίκια που είχαν γεννηθεί με καισαρική τομή είχαν περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα τρεις ώρες μετά τη γέννα από τα ποντίκια που είχαν γεννηθεί φυσιολογικά.
 
Που το αποδίδουν αυτό οι ειδικοί; Όπως εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Δρ, Nancy Forger, όσο νευρικό σύστημα εξελίσσεται μέσα στην μήτρα, δημιουργεί περισσότερα κύτταρα ώστε να μπορέσει να επιβιώσει από τον θάνατο των κυττάρων που συμβαίνει κατά τη γέννα. Όταν όμως το παιδί γεννιέται με καισαρική, τα επιπλέον κύτταρα δεν πεθαίνουν γιατί αυτή η διαδικασία αποφεύγεται. 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: