ΟΑΣΑ: Δραματική αύξηση της χρήσης αντικαταθλιπτικών σύμφωνα

26-12-2016

Δραματική αύξηση της χρήσης αντικαταθλιπτικών φαρμάκων παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες. Σύμφωνα μάλιστα με έκθεση του ΟΟΣΑ “Health at a Glance”, που δημοσιεύθηκε στο Παρίσι, η μέση χρήση των αντικαταθλιπτικών στις 34 χώρες του Οργανισμού, αυξήθηκε μεταξύ του 2000 και 2011, 35 έως 56 ημερήσιες δόσεις ανά 1.000 κατοίκους!

Μείωση δεν παρατηρήθηκε σε καμία από τις χώρες ενώ η υψηλότερη κατανάλωση καταγράφηκε στην Ισλανδία, με τους γιατρούς να συνταγογραφούν αντικαταθλιπτικά σε περισσότερους από έναν στους 10 κατοίκους.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα αντικαταθλιπτικά συνταγογραφούνται πιο συχνά για ηπιότερες περιπτώσεις, όπως σε άγχος και σε κοινωνικές φοβίες, και σε γενικές γραμμές, οι θεραπείες είναι πιο εντατικές από ό,τι πριν.

Αύξηση της χρήσης φαρμάκων που αφορούν σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καταγράφει επίσης η έκθεση. Ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ ανέρχεται σε 60 ημερήσιες δόσεις ανά 1.000 κατοίκους και το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Φινλανδία με 84 ημερήσιες δόσεις. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην εξάπλωση της παχυσαρκίας.

Αναφορικά με το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, κατά τα τελευταία 40 χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά και έχει φθάσει πλέον σε ένα μέσο όρο πάνω από 80 χρόνια. Ειδικότερα, στα άτομα ηλικίας 65 ετών, οι γυναίκες έχουν «κερδίσει» κατά μέσο όρο 20,9 χρόνια και οι άνδρες 17,6 χρόνια, επιπλέον.