Οδηγίες για τα νέα εμβόλια της COVID-19: Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα – Τι εξετάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

07-09-2022

Στο τέλος Οκτωβρίου αναμένονται τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια της COVID-19 στη χώρα μας, και μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται πως θα κυκλοφορήσουν τα εμβόλια για τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της Omicron.

Το θέμα απασχόλησε χθες τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία –σύμφωνα με πληροφορίες- αποφάσισε πρόσβαση στα επικαιροποιημένα εμβόλια σε όσους έχουν λάβει το βασικό σχήμα εμβολίων. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, πρόκειται για ενισχυτικά εμβόλια και η χορήγησή τους αφορά σε άτομα που έχουν ήδη ολοκληρώσει τον εμβολιασμό κατά της COVID-19.

Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

Οι ευρωπαϊκές γειονομικές υπηρεσίες συνέστησαν χθες τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια να χορηγηθούν σε άτομα που έχουν κάνει τις προηγούμενες δόσεις, επειδή «παραμένουν αποτελεσματικά κατά της σοβαρής μορφής της ασθένειας, της νοσηλείας και του θανάτου».

Συγκεκριμένα, «το ECDC και ο ΕΜΑ συνιστούν οι αναμνηστικές δόσεις να χορηγούνται κατά προτεραιότητα στα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σοβαρή μορφή της ασθένειας, λόγω ορισμένων παραγόντων κινδύνου», ανέφεραν οι δύο υπηρεσίες.

Στα ευάλωτα άτομα περιλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών, οι ανοσοκατεσταλμένοι, όσοι πάσχουν από άλλα νοσήματα και οι έγκυες. Προτεραιότητα θα πρέπει επίσης να δοθεί και σε όσους εργάζονται σε οίκους ευγηρίας.

Οι έγκυες και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει επίσης να έχουν προτεραιότητα, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).