Οδηγίες για τις Αεροπορικές Εταιρείες και τα Πληρώματα αεροσκαφών για τη Γρίπη των Χοίρων

26-12-2016

Μετάδοση των Ιών της γρίπης

Η νέα γρίπη (Η1Ν1) μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο όπως και η εποχική γρίπη. Ο κύριος τρόπος μετάδοσής της είναι το φτέρνισμα ή ο βήχας από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Επίσης, μπορεί κανείς να μολυνθεί με τον ιό της γρίπης αγγίζοντας κάτι μολυσμένο και μετά ακουμπώντας το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.

Συστάσεις για την πρόληψη της γρίπης των χοίρων

Οι ακόλουθες προτάσεις βασίζονται στις συνήθεις πρακτικές για τον έλεγχο των μολύνσεων και την υγιεινή στην εργασία. Θα πρέπει να εφαρμόζονται άμεσα για την προστασία των εργαζομένων και την αποφυγή της εξάπλωσης του νέου ιού της γρίπης μέσω των αεροπορικών μετακινήσεων. Όλο το προσωπικό των αεροπορικών εταιριών θα πρέπει να εφαρμόζει τις πρακτικές και οδηγίες που περιγράφονται παρακάτω για να μην εξαπλωθεί περαιτέρω η γρίπη και να μη νοσήσουν.

Καθαριότητα χεριών

Πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ιδιαίτερα μετά που έχετε βήξει ή φτερνιστεί. Αποτελεσματικά είναι επίσης τα καθαριστικά χεριών με βάση το οινόπνευμα. Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας καθώς έτσι μεταφέρονται μικρόβια.

Χρησιμοποιούμε χαρτομάντιλα

Καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με χαρτομάντιλο όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε. Αφού το χρησιμοποιήσουμε πετάμε αμέσως το χαρτομάντιλο στα σκουπίδια.

Μένουμε σπίτι εάν είμαστε άρρωστοι

Το CDC συστήνει εάν εμφανίσουμε συμπτώματα γρίπης, να παραμείνουμε σπίτι για τουλάχιστον 24 ώρες αφού θα έχει σταματήσει ο πυρετός, εκτός εάν χρειάζεται να ζητήσουμε ιατρική φροντίδα ή να προμηθευτούμε κάτι απαραίτητο. (Ο πυρετός θα πρέπει να έχει σταματήσει χωρίς τη χρήση αντιπυρετικού). Αποφύγετε την επαφή με άλλους ανθρώπους. Με αυτόν τον τρόπο θα τους προφυλάξετε από το να νοσήσουν.

Προσωπικός εξοπλισμός προφύλαξης

Το CDC δεν προτείνει τη χρήση προσωπικού εξοπλισμού προφύλαξης όπως γάντια, μάσκα ή μάσκα προσώπου τύπου Ν95 για την προστασία από τον ιό της γρίπης, εκτός από την περίπτωση που έρχεστε σε άμεση επαφή με κάποιον ασθενή ή εάν καθαρίζετε επιφάνειες που υπάρχει πιθανότητα να έχουν μολυνθεί.

Γάντια

Το πλήρωμα θα πρέπει πάνω στο αεροπλάνο να φοράει αδιάβροχα γάντια μιας χρήσης εφόσον πρόκειται να έρθει σε άμεση επαφή με κάποια μολυσμένη επιφάνεια όπως κάθισμα, δίσκο φαγητού ή τουαλέτα που έχουν χρησιμοποιηθεί από επιβάτη που νοσεί. Θα πρέπει να αποφύγουν να αγγίζουν το πρόσωπό τους με τα γάντια ή με βρώμικα χέρια. Η λανθασμένη χρήση των γαντιών μπορεί να αυξήσει τη μετάδοση του ιού.

Μάσκες και ειδικές μάσκες τύπου Ν95

Το Μάιο του 2009 ο CDC ανανέωσε τις οδηγίες σχετικά με τη χρήση μασκών γενικά και μασκών τύπου Ν95 με στόχο τη μείωση της μετάδοσης του ιού της γρίπης Η1Ν1.

Τα άτομα με συμπτώματα της νέας γρίπης Η1Ν1 δεν θα πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι τους ή να ταξιδεύουν. Εάν κάποιος επιβάτης εμφανίσει συμπτώματα μόλυνσης από τον ιό της γρίπης Η1Ν1 κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θα πρέπει για την προστασία των υπολοίπων να φορέσει μάσκα, εάν μπορεί να την αντέξει, ώστε να περιοριστούν τα σταγονίδια που εκπνέονται στον αέρα κατά το βήχα ή το φτέρνισμα. Σε άλλη περίπτωση θα πρέπει να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο για να καλύπτει τη μύτη και το στόμα του όταν βήχει ή φτερνίζεται.

Η χρήση μάσκας προσώπου τύπου Ν95 ή μασκών γενικά, δεν συνίσταται προς το πλήρωμα κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης γενικών εργασιών. Οι παρακάτω οδηγίες θα πρέπει να ακολουθούνται στις εργασίες που περιλαμβάνουν επαφή με επιβάτες ή μέλη του πληρώματος που νοσούν με συμπτώματα γρίπης, όπως το να συνοδεύσουν, να συζητήσουν, ή να παρέχουν βοήθεια σε άτομο με συμπτώματα γρίπης.

 • Κρατήστε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από τον ασθενή,
 • Διατηρήστε τις επαφές σας με ασθενείς όσο το δυνατόν πιο σύντομες,
 • Ζητήστε από τον ασθενή να καλύπτει το στόμα του όταν βήχει ή φτερνίζεται και αν μπορεί να φοράει μάσκα,
 • Οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε μία από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που κινδυνεύουν για σοβαρές επιπλοκές από μόλυνση με τη γρίπη θα πρέπει να αποφεύγουν τα άτομα με συμπτώματα γρίπης (ενδεχομένως με κάποια προσωρινή μετάθεση), και
 • Όπου δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί η επαφή με άτομα που έχουν εμφανίσει συμπτώματα γρίπης, θα πρέπει οι εργαζόμενοι να εξετάσουν το ενδεχόμενο εθελοντικής χρήσης μάσκας. Οι προϋποθέσεις για την εθελοντική χρήση μασκών προσώπου τύπου Ν95 στην εργασία υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.osha.gov/SLTC/etools/respiratory/voluntaryuses.html.

Οι μάσκες προστατεύουν το άτομο από τα σταγονίδια και την επαφή με τον ιό, όμως δεν το προστατεύουν από το να εισπνεύσει μικροσκοπικά σωματίδια από τον αέρα. Τα σταγονίδια εξακολουθούν να θεωρούνται ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης του ιού της γρίπης, ωστόσο το ενδεχόμενο μετάδοσης από τον αέρα δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη. Οι μάσκες και οι μάσκες προσώπου μιας χρήσης, δεν θα πρέπει να ξαναχρησιμοποιούνται, μόλις αφαιρεθούν θα πρέπει να πετιούνται.

Επιβάτες ή Πλήρωμα με Συμπτώματα Γρίπης

Εάν κάποιο μέλος του πληρώματος καμπίνας ή πιλοτηρίου ή επιβάτης εμφανίσει συμπτώματα γρίπης πριν την πτήση δεν πρέπει να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο. Εάν κάποιος επιβάτης ή πλήρωμα εμφανίσει συμπτώματα εν’ώρα πτήσης θα πρέπει να καλύπτει τη μύτη και το στόμα του όταν βήχει ή φτερνίζεται, να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο για να περιορίσει τις αναπνευστικές εκκρίσεις, να πετά τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα στον πλησιέστερο κάδο απορριμμάτων και εάν είναι δυνατόν να φορά μάσκα για να προστατεύσει τους υπόλοιπους επιβαίνοντες του αεροπλάνου. Θα πρέπει όλοι να καθαρίζουν τα χέρια τους μετά από επαφή με εκκρίματα του αναπνευστικού ή μολυσμένα αντικείμενα ή υλικά.

 • Τα μέλη του πληρώματος καμπίνας και πιλοτηρίου θα πρέπει να γνωρίζουν ποια είναι τα συμπτώματα της νέας γρίπης Η1Ν1, όπως πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλος, ρινική καταρροή ή απόφραξη, ρίγη, κόπωση και σε ορισμένες περιπτώσεις διάρροια και εμετός. (Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε H1N1 Flu and You)
 • Ελαχιστοποίηση των μελών του πληρώματος που έρχονται σε άμεση επαφή με τον ασθενή.
 • Χωρίστε τον ασθενή από τους υπόλοιπους όσο το δυνατόν περισσότερο (τουλάχιστον 2 m) χωρίς ωστόσο να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια της πτήσης.
 • Ζητήστε από τον ασθενή εάν αντέχει να φορέσει μάσκα, για να μειωθεί ο αριθμός των σταγονιδίων που απελευθερώνονται στον αέρα με το βήχα ή το φτέρνισμα.
  • Εάν δεν αντέχει να φορέσει μάσκα, δώστε του χαρτομάντιλα και ζητήστε του να καλύπτει το στόμα και τη μύτη του όταν βήχει ή φτερνίζεται. Δώστε του επίσης και μια πλαστική τσάντα για να πετάει τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα.
 • Το προσωπικό θα πρέπει να πλένει τα χέρια του για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και ζεστό νερό, πριν την επαφή του με τον ασθενή και μετά που έχει πετάξει σκουπίδια, έχει αγγίξει επιφάνειες σε κοινόχρηστους χώρους, έχει έρθει σε επαφή με εκκρίματα του αναπνευστικού ή έχει φροντίσει τον ασθενή.
 • Το προσωπικό θα πρέπει να πλύνει τα χέρια του πριν αφαιρέσει την μάσκα προσώπου Ν95 και μετά που έχει αφαιρέσει τα γάντια και τη μάσκα προσώπου Ν95.
 • Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα και δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό, χρησιμοποιήστε καθαριστικό χεριών με βάση το οινόπνευμα.
 • Το προσωπικό που φροντίζει τον ασθενή ή έρχεται σε επαφή με πιθανά μολυσμένο υλικό θα πρέπει να φοράει αδιάβροχα γάντια μιας χρήσης. Τα γάντια δεν υποκαθιστούν τη σωστή υγιεινή για τα χέρια. Τα γάντια θα πρέπει να αφαιρούνται προσεκτικά και τα χέρια θα πρέπει να καθαρίζονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση δραστηριοτήτων που προϋποθέτουν επαφή με σωματικά υγρά. Τα γάντια δεν πρέπει να πλένονται ή να ξαναχρησιμοποιούνται.
 • Το προσωπικό που έχει στενή επαφή με τον ασθενή θα πρέπει να διατηρεί την επαφή στο ελάχιστο δυνατό και μπορεί να επιλέξει να φορά απλή μάσκα ή μάσκα προσώπου τύπου Ν95. Οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα του πληθυσμού και αντιμετωπίζουν κίνδυνο για επιπτώσεις από μόλυνση με τη γρίπη (βλέπε http://www.cdc.gov/h1n1flu/masks.htm#table1) θα πρέπει να αποφεύγουν τα άτομα με συμπτώματα γρίπης.
 • Πετάξτε το λερωμένο εξοπλισμό, τα γάντια, τα αντικείμενα που μολύνθηκαν από έκθεση σε σωματικά υγρά και τις προσωπίδες σε μια στεγανή πλαστική τσάντα, την οποία θα δέσετε, δεν θα ξανανοίξετε και θα την πετάξετε όπως και όπου υπαγορεύουν οι κανονισμοί του κράτους για τέτοιου είδους απόβλητα.
 • Εάν κάποιο άτομο εμφανίσει συμπτώματα της νέας γρίπης Η1Ν1, κατά τη διάρκεια πτήσης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πιλότος έχει την υποχρέωση να το αναφέρει στον Αρμόδιο Σταθμό Καραντίνας του CDC, στην περιοχή στην οποία ανήκει το αεροδρόμιο, πριν από την άφιξη του αεροπλάνου ή το συντομότερο δυνατό από τον εντοπισμό της ασθένειας. Οι υπάλληλοι του Σταθμού Καραντίνας θα μεριμνήσουν ώστε να υπάρχει ιατρική βοήθεια κατά την προσγείωση του αεροπλάνου και θα ενημερώσουν τις κρατικές και τοπικές αρχές καθώς και την αρμόδια αρχή του CDC. Οι υπάλληλοι του Σταθμού Καραντίνας θα συνεργαστούν με την αεροπορική εταιρία, τις τοπικές και κρατικές αρχές όσον αφορά τη μεταφορά του ασθενούς με την άφιξή του, τον έλεγχο και τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της μόλυνσης, την ενημέρωση των επιβατών και του πληρώματος, τις διαδικασίες επίβλεψης καθώς και τις διαδικασίες απολύμανσης του αεροσκάφους.
 • Το πλήρωμα πιλοτηρίου θα πρέπει να διασφαλίσει ότι ο κλιματισμός / εξαερισμός του αεροσκάφους παραμένει ανοιχτός καθ’όλη τη διάρκεια αποβίβασης των επιβατών και του πληρώματος για να μεγιστοποιηθεί η απομάκρυνση των μολυσματικών σωματιδίων από τον αέρα της καμπίνας.


Μετά την Πτήση Τι πρέπει να κάνει το Πλήρωμα που έχει Εκτεθεί στον ιό

Το πλήρωμα πιλοτηρίου και καμπίνας, καθώς και το προσωπικό εδάφους που μπορεί να έχουν εκτεθεί σε επιβάτη ή εργαζόμενο ο οποίος υπάρχει περίπτωση να νοσεί με τη νέα γρίπη Η1Ν1, θα πρέπει να παρακολουθούν την υγεία τους για 7 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Εάν εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης, όπως πυρετό, μυϊκούς πόνους, ρινική καταρροή ή απόφραξη, πονόλαιμο, ναυτία, εμετό ή διάρροια, θα πρέπει να προβούν άμεσα στις ακόλουθες ενέργειες:

 • Το CDC συστήνει τα άτομα με συμπτώματα γρίπης να μην πάνε για δουλειά. Να μένουν σπίτι για τουλάχιστον 24 ώρες αφού έχει περάσει ο πυρετός, εκτός εάν χρειάζονται ιατρική βοήθεια ή κάτι άλλο απαραίτητο. (Ο πυρετός θα πρέπει να έχει σταματήσει χωρίς τη χρήση αντιπυρετικού).
 • Να ενημερώσουν τον εργοδότη τους.
 • Να επικοινωνήσουν με τον ιατρό εργασίας ή τον προσωπικό τους ιατρό.
 • Να ενημερώσουν τον ιατρό εργασίας, την κλινική ή το τμήμα επειγόντων, στο οποίο σκοπεύουν να απευθυνθούν για το ενδεχόμενο να έχουν εκτεθεί στον ιό της γρίπης.
 • Να μην ταξιδέψουν, εκτός εάν κάποια μετακίνηση είναι απαραίτητη για να λάβουν ιατρική φροντίδα.
 • Να περιορίσουν τις επαφές τους με άλλους, στο μέγιστο δυνατό.
 • Όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο, ή υπάρχουν άλλα άτομα στο σπίτι, να τα προφυλάξουν φορώντας μάσκα, εάν μπορούν, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των σταγονιδίων που θα μεταφερθούν στον αέρα με τον βήχα ή το φτέρνισμα. Εάν δεν μπορούν να φορέσουν μάσκα, θα πρέπει να χρησιμοποιούν χαρτομάντιλο και να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα τους, όταν βήχουν ή φτερνίζονται.
 • Εάν ταξιδεύουν από την πόλη διαμονής τους προς αλλού, να επικοινωνήσουν με τον εργοδότη τους ώστε να μπορέσουν να εντοπίσουν έγκαιρα κάποιο ιατρείο.
 • Εάν η ασθένεια εμφανιστεί εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τους ιατρικούς συμβούλους της αεροπορικής εταιρείας ή κάποιο γραφείο ιατρικής περίθαλψης για να διευκολυνθεί η ανεύρεση γιατρού στην περιοχή προορισμού.