Οδηγίες για τον Καθαρισμό και την Απολύμανση των Επιβατηγών και Φορτηγών Πλοίων σε περίοδο Πανδημίας της Γρίπης

26-12-2016

Ακολουθούν οδηγίες για τον καθαρισμό των επιβατηγών και φορτηγών πλοίων τα οποία μετέφεραν κάποιο άτομο (επιβάτη ή πλήρωμα) που είναι ύποπτος ότι έχει μολυνθεί από τη γρίπη. Στόχος αυτών των οδηγιών είναι να παρέχουν ένα βασικό πλαίσιο ενεργειών. Το έγγραφο αυτό απευθύνεται σε όλους τους αρμόδιους για την υγεία και την ασφάλεια στο πλοίο. Αυτές οι οδηγίες μπορεί να τροποποιηθούν ή συμπληρωθούν από οδηγίες που θα συστήσει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Παθήσεων (CDC) σε περίπτωση πανδημίας γρίπης οπουδήποτε στον κόσμο ή στις Ηνωμένες Πολιτείες, ή καθώς θα αυξάνονται οι πληροφορίες για τη γρίπη.

Δεν καλύπτονται ζητήματα αντιμετώπισης της γρίπης, όπως παρακολούθηση, θεραπεία, απομόνωση ή χημειοπροφύλαξη για χρήση πάνω στο καράβι.

Πως μεταδίδονται οι ιοί της γρίπης

Οι ιοί της γρίπης μπορούν να διατηρηθούν σε μη πορώδεις επιφάνειες για περισσότερο από 24 ώρες, ωστόσο το διάστημα κατά το οποίο μπορεί να μεταδοθεί και να μολυνθεί ο άνθρωπος είναι πιο περιορισμένο. Παρότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τη δυνατότητα μεταφοράς του ιού και μόλυνσης ανθρώπου με γρίπη από άψυχα αντικείμενα, είναι πολύ πιθανή η μεταφορά από το χέρι στις μεμβράνες των ματιών, της μύτης και του στόματος που θα οδηγήσει σε μόλυνση.

Προστασία από τους ιούς της γρίπης

Η καθαριότητα των χεριών, το να καλύπτει κανείς το στόμα και τη μύτη του με χαρτομάντιλο όταν βήχει ή φτερνίζεται και η υγιεινή του αναπνευστικού είναι από τους βασικότερους τρόπους να προληφθεί η μετάδοση του ιού. Επίσης, για την ελαχιστοποίηση της μετάδοσης του ιού της γρίπης είναι σημαντικός ο συστηματικός καθαρισμός και η απολύμανση.

Ο σωστός καθαρισμός των επιφανειών για τη γρίπη

Βασικό για στοιχείο για την αποτελεσματική διαχείριση του χώρου σχετικά με τη γρίπη είναι ο συστηματικός καθαρισμός με σαπούνι ή καθαριστικό και νερό, σε συνδυασμό με την απαραίτητη χρήση απολυμαντικών ώστε να απομακρύνονται οι ρίποι και τα οργανικά σωματίδια. Η μείωση του αριθμού των μολυσματικών σωματιδίων από κάποια επιφάνεια, σύμφωνα με αυτά τα βήματα, περιορίζει την πιθανότητα μετάδοσης των ιών μέσω των χεριών. Οι ιοί της γρίπης μπορούν να απενεργοποιηθούν με αρκετά απολυμαντικά τα οποία διατίθενται στο εμπόριο. Τα προϊόντα αυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στη συσκευασία. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα και αποφεύγονται οι αντίθετες συνέπειες.

Πως πρέπει να εφαρμόζονται οι κανόνες υγιεινής στα πλοία

Οι συνήθεις μέθοδοι καθαρισμού θα πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα διαμερίσματα του πλοίου, με ιδιαίτερη έμφαση σε συγκεκριμένους χώρους όπως περιγράφεται παρακάτω:

  1. Το καθαριστικό προσωπικό όσο καθαρίζει ή χρησιμοποιεί καθαριστικά και απολυμαντικά διαλύματα, θα πρέπει να χρησιμοποιεί μη αποστειρωμένα γάντια μιας χρήσης, τα οποία προτείνονται από τον κατασκευαστή του καθαριστικού/απολυμαντικού. Δεν είναι απαραίτητη η χρήση αποστειρωμένων γαντιών. Ποτέ μην πλένετε ή ξαναχρησιμοποιείτε τα γάντια. Αποφύγετε τις μεθόδους οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν μολυσματικό νέφος σκόνης στο χώρο. Για την προφύλαξη των οφθαλμών, είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας προσώπου ή προστατευτικών γυαλιών, εάν υπάρχει κίνδυνος πιτσιλίσματος.
  2. Να χρησιμοποιείτε μόνο τα εγκεκριμένα από τον ΕΡΑ-απολυμαντικά (συμπεριλαμβανομένων των καθαριστικών/απολυμαντικών) με επιγραφή που αφορά τον ιό της γρίπης Α (Η1Ν1). Καθαρίστε πρώτα την επιφάνεια με καθαριστικό και νερό και έπειτα χρησιμοποιήστε το απολυμαντικό, όπως περιγράφεται στις οδηγίες του κατασκευαστή. Αφήστε το απολυμαντικό τον αναγραφόμενο χρόνο ώστε να μπορέσει να δράσει. Ακολουθήστε όλα τα μέτρα προφύλαξης ή τις συστάσεις που προτείνονται (π.χ. να γίνεται εξαερισμός των περιορισμένων χώρων όπως οι τουαλέτες καθώς και να πετιούνται τυχόν προϊόντα που δεν χρησιμοποιήθηκαν ή δοχεία που χρησιμοποιήθηκαν). Αποφύγετε την εφαρμογή τεχνικών που προκαλούν πιτσίλισμα ή νέφος σκόνης. Στους χώρους που αποθηκεύονται και προετοιμάζονται τα τρόφιμα, στις κουζίνες και στις τραπεζαρίες να χρησιμοποιούνται μόνο τα εγκεκριμένα από τον ΕΡΑ προϊόντα.
  3. Η διαδικασία καθαρισμού θα πρέπει να γίνεται υπό επίβλεψη και να επιθεωρείται τακτικά, για να διασφαλιστεί ότι εφαρμόζονται σωστά οι διαδικασίες καθαρισμού και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μεταφοράς της μόλυνσης από τις «βρώμικες» στις «καθαρές» περιοχές.
  4. Ο καθαρισμός και η απολύμανση θα πρέπει να καλύπτουν όλους τους χώρους του πλοίου, για παράδειγμα:
    • Εστιατόρια, κουζίνες
    • Κοινόχρηστες τουαλέτες
    • Μπαρ, σαλόνια
    • Αίθουσες προβολής
    • Καζίνο, χώροι αναψυχής, και όλοι οι συναφείς χώροι
  5. Θα πρέπει να καθαρίζονται όλοι οι χώροι κοινού και οι προσωπικοί χώροι του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένων:
    • Καμπίνες και μπάνια
    • Όλες τις τουαλέτες του πληρώματος
  6. Ο καθαρισμός και η απολύμανση θα πρέπει να περιλαμβάνουν όλες τις μη πορώδεις επιφάνειες που ακουμπάει κανείς συχνά με τα χέρια του, για παράδειγμα:
    • Πόμολα πόρτας
    • Χειρολαβές, κουπαστή σκάλας
    • Κουμπιά ανελκυστήρα
    • Τηλέφωνα
    • Πληκτρολόγια
    • Επιφάνεια γραφείου
    • Χερούλια καρέκλας
    • Το κουμπί/αλυσιδάκι στο καζανάκι
    • Βρύσες
    • Τα χερούλια από τις διάφορες συσκευές
    • Τους κουλοχέρηδες
    • Τον αθλητικό εξοπλισμό και άλλο συναφή εξοπλισμό
  7. Στον καθαρισμό θα πρέπει να περιλαμβάνονται εσωτερικοί χώροι και εξοπλισμός, όπως:
    • Γυμναστήρια
    • Ξαπλώστρες στις πισίνες
    • Πολυθρόνες στο σαλόνια
    • Χώροι όπου παίζουν τα παιδιά, τα νηπιαγωγεία και όλοι οι συναφείς χώροι
  8. Όλες οι εξωτερικές εγκαταστάσεις θα πρέπει απλώς να καθαρίζονται. Οι πισίνες χρειάζεται να χλωριώνονται τακτικά.
  9. Η έμεση (εμετός), ή τα κόπρανα θα πρέπει να καλύπτονται άμεσα με κάποιο απορροφητικό, πηκτικό μέσο (που προορίζεται για την αντιμετώπιση διαρροών ή σωματικών υγρών) ή εάν δεν υπάρχει κάτι διαθέσιμο, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί απορροφητικό χαρτί ή ύφασμα το οποίο μετά θα πεταχτεί. Πάντοτε με χρήση αδιαπέραστων γαντιών μιας χρήσης, όπως συνίσταται από τον κατασκευαστή των καθαριστικών/απολυμαντικών προϊόντων, τοποθετήστε τα κατάλοιπα, το χρησιμοποιημένο πηκτικό μέσο και το υλικό που χρησιμοποιήσατε για την απορρόφηση σε στεγανές σακούλες, κλείστε τις κατευθείαν και τοποθετήστε τις προσεκτικά σε κάδους απορριμμάτων με καπάκι ώστε να διασφαλίσετε ότι δεν θα εξαπλωθεί η μόλυνση. Οι σκληρές και μη πορώδεις επιφάνειες μπορούν να καθαριστούν και να απολυμανθούν όπως περιγράφεται παραπάνω. Μεγάλες επιφάνειες οι οποίες μολύνθηκαν από έμεση ή κόπρανα (π.χ. εμβαδού όσο ένα πλακάκι πατώματος, ή μεγαλύτερες) θα πρέπει μετά την εφαρμογή της πηκτικής ουσίας και την απομάκρυνση των ακαθαρσιών να απολυμαίνονται, μετά να καθαρίζονται και τέλος να επαναλαμβάνεται η διαδικασία απολύμανσης.
  10. Καθώς τα απολυμαντικά δεν συνίστανται για χρήση σε πορώδεις επιφάνειες, θα πρέπει οι πορώδεις ταπετσαρίες και καλύμματα επίπλων που αφαιρούνται, τα χαλιά και οι μοκέτες που εκτέθηκαν σε έμεση ή κόπρανα να απομακρύνονται και να καθαρίζονται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή ή να πετιούνται όπως περιγράφεται παρακάτω. Οι πορώδεις ταπετσαρίες και μοκέτες που δεν μπορούν να αφαιρεθούν θα πρέπει αρχικά να καθαρίζονται με νερό και καθαριστικό. Έπειτα θα πρέπει να παραμείνουν σε καθαρό αέρα μέχρι να στεγνώσουν.
  11. Όταν ολοκληρωθεί το καθάρισμα, συγκεντρώστε τα απορρίμματα/υπολείμματα και τα γάντια σε μια γερή, στεγανή σακούλα (π.χ. από πλαστικό), η οποία θα δεθεί και δεν θα ξανανοιχθεί. Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να μεταφερθούν τα πορώδη υλικά που μπορούν να πλυθούν. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες τοπικής αυτοδιοίκησης σχετικά με τον τρόπο απόρριψης των απορριμμάτων. Εκτός από συγκεκριμένα στερεά και ιατρικά απόβλητα, τα συγκεκριμένα απορρίμματα θεωρούνται συνήθη στερεά απόβλητα και μπορούν να σταλούν στη χωματερή του δήμου χωρίς περαιτέρω επεξεργασία.
  12. Όταν ολοκληρωθεί το καθάρισμα και πεταχτούν τα γάντια, καθαρίστε κατευθείαν τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με κάποια γέλη καθαρισμού με βάση το οινόπνευμα. Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας με τα γάντια ή με βρώμικα χέρια.
  13. Για τον καθαρισμό μη χρησιμοποιείτε αέρα και/ή νερό υπό πίεση, ή άλλες μεθόδους που μπορεί να προκαλέσουν πιτσίλισμα ή αιώρηση των μολυσματικών υλικών. Ηλεκτρικές σκούπες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εφόσον έχει ολοκληρωθεί η απολύμανση. Οι ηλεκτρικές σκούπες θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο για τον περιορισμό της εξάπλωσης της σκόνης και θα πρέπει να είναι εξοπλισμένες με φίλτρα αέρα ιδανικής απόδοσης (HEPA).
  14. Το πλύσιμο μπορεί να εξακολουθήσει με τις συνήθεις διαδικασίες. Παρόλο που ο ιός της γρίπης μπορεί να παραμείνει πάνω στις πορώδεις επιφάνειες, η μεταφορά αυτών των ιών από σεντόνια, κλινοσκεπάσματα και ρούχα δεν είναι το ίδιο πιθανή όσο από μη πορώδεις (λείες) επιφάνειες.
    • Συγκεντρώστε τα βρώμικα ρούχα και σκεπάσματα χωρίς να τα τινάζετε ιδιαίτερα.
    • Κατά την επεξεργασία βρώμικων κλινοσκεπασμάτων, οι υπηρεσίες φύλαξης και το προσωπικό των πλυντηρίων θα πρέπει να τηρούν τις διαδικασίες προφύλαξης που υπαγορεύονται από τον οργανισμό (ελάχιστη προϋπόθεση είναι η χρήση γαντιών).
    • Μετά τη διαλογή και τοποθέτηση των ρούχων και των κλινοσκεπασμάτων στο πλυντήριο, θα πρέπει να πλένονται τα χέρια προσεκτικά ή να ακολουθείται η συνήθης υγιεινή των χεριών.
    • Για το πλύσιμο των ρούχων, χρησιμοποιήστε απορρυπαντικά, καθαριστικά, και θερμοκρασία νερού όπως συνήθως. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τη χρήση καθαριστικών και λευκαντικών ουσιών.
    • Για το στέγνωμα των ρούχων και των κλινοσκεπασμάτων χρησιμοποιήστε την κατάλληλη θερμοκρασία όπως περιγράφεται από τον κατασκευαστή.

Πηγή: CDC

Διαβάστε περισσότερα για τη νέα γρίπη: Νέα Γρίπη Α(Η1Ν1): Το Παρατηρητήριο για την πανδημία