Οδηγός επιβίωσης ενόψει της …επέλασης της γρίπης

26-12-2016

Οδηγό «επιβίωσης» ενόψει της ….επέλασης της εποχικής γρίπης εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο, «η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην  Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται  κατά τους μήνες Φεβρουάριο  – Μάρτιο».

Κάθε  επιδημική έξαρση της γρίπης -όπως επισημαίνεται – εισβάλει ταχύτατα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η πρόβλεψη του χρόνου  αλλά και του τόπου εκδήλωσής της, ενώ  συχνά προκαλεί την αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής, την υπέρμετρη αύξηση  της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια, την αύξηση της θνησιμότητας. Οι τοπικοί εποχικοί παράγοντες

που ευνοούν τον ταχύτατο τρόπο μετάδοσης του ιού της γρίπης μέσω σταγονιδίων καθιστούν αναποτελεσματική την πρόληψη μόνο με τους κλασσικούς τρόπους (π.χ. αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, απομόνωση πασχόντων, μέτρα ατομικής υγιεινής κλπ.).

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος  πρόληψης  είναι ο  εμβολιασμός  με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν  χορηγηθεί  σωστά  και  έγκαιρα, καλύπτει  σε υψηλό ποσοστό και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στην μείωση απουσιών από την εργασία και το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

Όπως κάθε χρόνο και  επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο  2016-2017  η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με  τις συστάσεις  του

Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).  Για τη φετινή περίοδο μπορεί  να συνταγογραφείται οποιοδήποτε αντιγριπικό εμβόλιο του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη (που διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας) από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

Στα παιδιά χορηγείται μέχρι την ηλικία των 3 ετών η μισή δόση  του  εμβολίου ενηλίκων. Μετά την ηλικία αυτή συνιστάται η χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων τύπου ενηλίκου.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων  γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται σε όλα τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των  6 μηνών (εφόσον το επιθυμούν).   

Eίναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο αντιγριπικός εμβολιασμός να εφαρμόζεται σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες  ομάδες  αυξημένου κινδύνου.

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι οι εξής:

1.  Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2.  Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω

επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

 Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

 Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

 Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).

 Μεταμόσχευση οργάνων

 Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

 Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

 Χρόνια νεφροπάθεια

3.  Νευρομυϊκά νοσήματα

4.  Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.

5.  Λεχωίδες

6.  Θηλάζουσες

7.  Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI) μεγαλύτερης των 40 kg/m2

8.  Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής

αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από

γρίπη

9.  Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά  μικρότερα των  6 μηνών ή

φροντίζουν   άτομα  με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο

επιπλοκών από τη γρίπη.

10.  Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-

λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών,

τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.)

11.  Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).