Ογκολογικοί ασθενείς: Εξαιρούν ανοσοκατεσταλμένους από τις χημειοθεραπείες ασθενείς, από τις ομάδες “υψηλού κινδύνου”

30-09-2020

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Εσωτερικών, Παιδείας, Υγείας, καθώς επίσης και την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ απέστειλε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Οι ογκολογικοί ασθενείς διαμαρτύρονται έντονα, καθώς όπως υποστηρίζουν, ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς με παρενέργειες από τις χημειοθεραπείες έμειναν εκτός των νέων ομάδων “υψηλού κινδύνου” που καθόρισε η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας. Ιδιαίτερα εξαιρούνται από τα νέα μέτρα για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και τους εκπαιδευτικούς.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) δέχεται την τελευταία εβδομάδα, πλήθος διαμαρτυριών και τηλεφωνημάτων από όλη την Ελλάδα, από ασθενείς που βρίσκονται σε απόγνωση -ιδιαίτερα εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει από καρκίνο- οι οποίοι με έκπληξη διαπίστωσαν ότι στις νέες επικαιροποιημένες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και τις σχετικές εγκυκλίους, θέτονται νέα αυστηρότερα κριτήρια υπαγωγής τους σε ευπαθείς ομάδες.

“Διαφοροποιούν αυθαίρετα τους ασθενείς αυτούς, από άλλα άτομα με απολύτως ανάλογα προβλήματα, ενώ θέτουν και διακρίσεις μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα”, αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους τα μέλη της ΕΛΛΟΚ, τα οποία τονίζουν ότι τα άτομα αυτά, αυτομάτως εξαιρούνται από μέτρα, όπως η εργασία στο σπίτι, οι άδειες ειδικού σκοπού κ.α.

Και συνεχίζουν: “Τους αφαιρείται η δυνατότητα αποσπάσεων, ανακαλείται το υφιστάμενο από την έναρξη της πανδημίας καθεστώς, εκθέτοντας τόσο τους ίδιους όσο και τις οικογένειές τους σε υψηλό κίνδυνο σε στιγμή έξαρσης την πανδημίας με επικινδυνότητα πολύ μεγαλύτερη από την 1η φάση του Μαρτίου!”

ΕΛΛΟΚ: “Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες”

Συγκεκριμένα με τα ΦΕΚ 1856/Β΄- 15/5/2020, ΦΕΚ 3780/Β΄- 8/9/2020&ΦΕΚ 4011/Β΄- 18/9/2020, δημιουργείται σύγχυση μεταξύ εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αναφέρουν οι ασθενείς της ΕΛΛΟΚ.

“Ενώ στα κριτήρια, με βάση τα οποία χαρακτηρίζονται ως ευπαθείς ομάδες, μαθητές που έχουν νοσήσει από κάποια μορφή νεοπλασίας, συμπεριλαμβάνεται χρονική περίοδος μετά το πέρας των θεραπειών, για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Από τα παραπάνω καθίσταται απολύτως σαφές ότι η αναθεώρηση και επικαιροποίηση των κατηγοριών των ευπαθών ομάδων δεν έγινε με ιατρικά κριτήρια και ότι άλλοι λόγοι υπερισχύουν της προτεραιότητας για την προστασία της υγείας της συγκεκριμένης κατηγορίας ασθενών με καρκίνο”, τονίζουν.

Όλα βέβαια ξεκινούν από τον πίνακα ποσοστών αναπηρίας, τα οποία έχουν βαρύνουσα σημασία στις αποφάσεις που παίρνονται, όμως δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα σε καμία περίπτωση και αυτό γιατί :

  • Μετά τις τελευταίες «καθαρά δημοσιονομικού χαρακτήρα» παρεμβάσεις στον σχετικό πίνακα ποσοστών αναπηρίας, μεγάλη μερίδα ασθενών εμφανίζεται με μειωμένα ποσοστά αναπηρίας, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου για την πανδημία του covid19
  • Είναι φανερό ότι δεν ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι πολλοί ογκολογικοί ασθενείς παραμένουν ανοσοκατασταλμένοι για μακρύ χρονικό διάστημα μετά το πέρας των θεραπειών, ενώ πολύ συχνά εμφανίζουν παρενέργειες, οι οποίες δεν τους καθιστούν μεν ανίκανους προς εργασία, ωστόσο ο κίνδυνος για την υγεία τους παραμένει πολύ μεγάλος, ιδιαίτερα εν μέσω μίας πανδημίας με τόσο μεγάλη μεταδοτικότητα.
  • Οι αποφάσεις που ελήφθησαν για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, κάνοντας διάκριση σε βάρος τους, είναι προφανές ότι αγνοούν την καθ’ ύλη αρμόδια επιστημονική κοινότητα, αφού η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, – ΕΟΠΕ, συντασσόμενη και με τις σχετικές διεθνείς ιατρικές εταιρείες, ορίζει ως άτομα που χρήζουν αυξημένης προσοχής και προστασίας, εκείνα που βρίσκονται χρονικά σε διάστημα έως και 6 μήνες μετά το πέρας των θεραπειών.

“Οι αδικαιολόγητες επί τα χείρω τροποποιήσεις των υφιστάμενων αποφάσεων έρχονται τη στιγμή που η ίδια η πολιτεία επιχειρεί να αναδείξει τη σημασία της προφύλαξης και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων και να στηρίξει τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας. Αποτελούν δε, μεγάλη αντίφαση που θίγει την αξιοπιστία της προσπάθειας και στέλνει ασαφή μηνύματα προς όλους τους αποδέκτες”, συμπληρώνουν οι καρκινοπαθείς.

Κινδυνεύουν οι ογκολογικοί ασθενείς που εργάζονται στην εκπαίδευση

Η κοινότητα των εκπαιδευτικών ειδικότερα, αποτελεί λόγω του αντικειμένου και της αναγκαστικής συναναστροφής με μεγάλο αριθμό ατόμων, παιδιών και συναδέλφων, σε κλειστούς χώρους, “μία κατηγορία ιδιαιτέρως υψηλού κινδύνου για τα άτομα που έχουν ιστορικό ογκολογικής πάθησης τα ίδια ή μέλη των οικογενειών τους”, αναφέρει η ΕΛΛΟΚ και συνεχίζει:

“Με δεδομένο ότι τα σχολεία, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, δυνητικά αποτελούν μία «βόμβα» για την ταχεία εξάπλωση του ιού στην κοινωνία, είναι αναγκαίο να επαναπροσδιορισθούν οι προϋποθέσεις ένταξης σε ευπαθείς ομάδες, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες εργασίας και τους αυξημένους κινδύνους”.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, έχει ήδη στείλει σχετική επιστολή προς τα συναρμόδια Υπουργεία με την οποία γνωστοποιεί τα συγκεκριμένα προβλήματα και απευθύνει έκκληση άμεσης παρέμβασης, προκειμένου να διευρυνθεί άμεσα η κατηγορία των ευπαθών ομάδων, ώστε να καλύπτει και τις πραγματικές περιπτώσεις ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας αλλά για γραφειοκρατικούς και άλλους λόγους δεν συμπεριλαμβάνονται στην υπουργική απόφαση και να λειτουργήσει, με βάση την προάσπιση της δημόσιας υγείας ως προτεραιότητα πέρα και πάνω από κάθε άλλη λογική.

“Επιπλέον καλούμε την επιστημονική ιατρική κοινότητα να συνδράμει στην προσπάθεια αυτή με κάθε πρόσφορο τρόπο και να παρέχει κάθε κρίσιμη και δέουσα τεκμηριωμένη επιστημονική πληροφόρηση στις αρμόδιες αρχές και την πολιτεία, με στόχο να αρθούν οι όποιες αδικίες έχουν προκύψει”, καταλήγει η ΕΛΛΟΚ.