Οι αλλεπάλληλες εγκυμοσύνες αυξάνουν τον κίνδυνο αυτισμού

26-12-2016
Πολλές γυναίκες αποφασίζουν να κάνουν το ένα παιδί αμέσως μετά το άλλο. Θέλουν έτσι να περάσουν μια φορά τον μπελά του ξενυχτιού και των διαβασμάτων αλλά και να έχουν παιδιά με μικρή διαφορά ηλικίας που θα νιώθουν κοντά το ένα στο άλλο. Όμως, νέα έρευνα δείχνει τώρα μικρό διάστημα ανάμεσα σε δύο κυήσεις ίσως αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού στους απογόνους.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Valle της Κολομβίας μελέτησαν τα διαθέσιμα στοιχεία για περισσότερα από 1,1 εκατομμύρια παιδιά. Θέλησαν έτσι να βρουν την σχέση ανάμεσα στις διαδοχικές κυήσεις και τον κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού στα παιδιά.
 
Τα αποτελέσμτα τη έρευνας,  τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics, έδειξαν πως τα παιδιά που γεννήθηκαν με λιγότερο από 12 μήνες διαφορά μεταξύ των δύο κυήσεων είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν αυτισμό, συγκριτικά με εκείνα που είχαν γεννηθεί με τρία χρόνια διαφορά ή και περισσότερο. 
Μάλιστα, οι ειδικοί διαπίστωσαν πως όσο όσο περισσότερος χρόνος μεσολαβούσε ανάμεσα σε δύο κυήσεις (πάνω από πέντε χρόνια) επίσης αυξάνονταν οι πιθανότητες αυτισμού.
 
Τρεις από τις μελέτες είχαν εντοπίσει ανάλογη σχέση και με την μεγάλη χρονική διαφορά ανάμεσα στις εγκυμοσύνες, ειδικά για το σύνδρομο Ασπεργκερ και την διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή. 
 
Παράλληλα, οι έρευνες έδειξαν ότι το μικρό μεσοδιάστημα ανάμεσα στις κυήσεις σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο αναπτυξιακών διαταραχών και εγκεφαλικής παράλυσης. 
 
Ποια είναι όμως η σχέση ανάμεσα στις αλεπάλληλες κυήσεις και τον κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού; Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Αγκουστιν Κοντε-Αγκουντελο, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι επιστήμονες έχουν υποψιαστεί ότι τα επίπεδα φυλλικού οξέος στον οργανισμό της μητέρας μεταξύ δύο σύντομων κυήσεων μπορεί να παίζουν ρόλο στην αύξηση του κινδύνου για αυτισμό
 
Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης του εμβρύου, και γι αυτό συνήθως οι γυναίκες παίρνουν διατροφικό συμπλήρωμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 
 
Σε ότι αφορά τη μεγάλη απόσταση μεταξύ δύο κυήσεων και τη σχέση με τον αυτισμό, ο ερευνητής εικάζει ότι σχετίζεται με την υπογονιμότητα, τα επίπεδα μητρικής φλεγμονής και την ανεπιθύμητη κύηση. 
 
«Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε προς το παρόν, το ιδανικό μεσοδιάστημα για δύο κυήσεις είναι δύο με πέντε χρόνια, αν θέλουμε να έχουμε μειωμένο κίνδυνο αυτισμού» επισημαίνει ο Δρ Κοντε-Αγκουντελο. 
 
Ο αυτισμός παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια και συνήθως εκδηλώνεται πριν την ηλικία των τριών ετών. Στις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, περιλαμβάνονται οι δυσκολίες κοινωνικοποίησης και επικοινωνίας, οι επαναληπτικές συμπεριφορές και το σύνδρομο Ασπεργκερ, μεταξύ άλλων. 
 
Οι περισσότερες από αυτές τις νευροαναπτυξιακές αναπηρίες πιστεύεται ότι προκαλείται από ένα μείγμα παραγόντων, γενετικών, περιβαλλοντικών, συμπεριφορών κατά τη διάρκεια της κύησης, επιπλοκών κατά τον τοκετό και φυσικά ως απόρροια της υγείας των γονέων. 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: