Οι άνθρωποι έχουν κοινά γονίδια με άλλα είδη

26-12-2016
Είναι κοινή η αντίληψη πως οι άνθρωποι προερχόμαστε από τους πιθήκους. Τώρα νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων πάει την εξελικτική βιολογία κι ένα βήμα παραπέρα και αποδεικνύει πως μοιραζόμαστε κάποια σημεία του DNA μας και με άλλα είδη.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στην Βρετανία, μελέτησαν δειγματοληπτικά τα γονιδιώματα 12 ειδών μυγών, τεσσάρων ειδών σκουληκιών και δέκα ειδών πρωτευόντων, δηλαδή πιθήκων και ανθρώπων.
 
Η έρευνα τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό βιολογίας Genome Biology εντόπισε 145 γονίδια στους ανθρώπους τα οποία δεν ανήκουν στο ανθρώπινο είδος και αποτελούν λιγότερο από το 1% του ανθρωπίνου DNA που περιλαμβάνει γύρω στα 20.000 γονίδια.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Alastair Crisp, τα ευρήματα αυτά καταρρίπτουν την άποψη που ίσχυε μέχρι σήμερα πως η εξέλιξη των ανθρώπων, βασίστηκε αποκλειστικά σε γονίδια που πέρασαν από γενιά σε γενιά και είχαν μόνο ανθρώπινη προέλευση.
 
Οι ειδικοί αποκαλούν αυτό το φαινόμενο «υφαρπαγή» γενετικού υλικού και ισχύει και για άλλα ζώα. Μάλιστα βρέθηκαν 173 ξένα γονίδια στα σκουλήκια, 109 στους πιθήκους και 40 στις μύγες