Οι άνθρωποι με περισσότερα κιλά είναι και πιο γενναιόδωροι

26-12-2016
Πάντα υπήρχε η κοινή πεποίιθηση πως οι άνθρωποι με περισσότερα κιλά είναι πιο ευγενικοί και τείνουν να είναι πιο γενναιόδωροι με τους γύρω τους. Τώρα, έρευνα Γερμανών επιστημόνων φαίνετια να επιβεβαιώνει αυτή την άποψη.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Lübeck και το Ινστιτούτο Οικονομικών Max Planck μελέτησαν 20 αδύνατους και 20 παχύσαρκους άντρες και τους ζήτησαν να παίξουν διάφορα οικονομικά παιχνίδια (τελεσιγράφου, εμπιστοσύνης, κινδύνου) στο εργαστήριο, υπό συνθήκες φυσιολογικού σακχάρου και υπογλυκαιμίας.
Οι παχύσαρκοι εθελοντές ζύγιζαν κατά μέσον όρο 120 κιλά, ενώ οι αδύνατοι 70 κιλά.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην Διεθνή Επιθεώρηση Παχυσαρκίας (IJO) έδειξαν πως οι αδύνατοι εθελοντές ήταν λιγότερο δίκαιοι στις αποφάσεις τους όταν αυτές αφορούσαν παχύσαρκα άτομα, ενώ τους πρόσφεραν και λιγότερα χρήματα σε ένα παιχνίδι οικονομικής συναλλαγής.
Μάλιστα, όταν έπρεπε να αποχωριστούν τα χρήματά τους, το έκαναν με μεγαλύτερη ευχέρεια στους αδύνατους αντιπάλους τους παρά στους παχύσαρκους.
 
Όπως φάνηκε από την έρευνα πάντως, και στους λεπτούς και στους παχύσαρκους, η γενναιοδωρία φάνηκε να επηρεάζεται από την υπογλυκαιμία. Δηλαδή, όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους ήταν μειωμένα οι οικονομικές προσφορές μειώνονταν. Συγκεκριμένα, όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους ήταν φυσιολογικά, οι αδύνατοι άνδρες λάμβαναν λιγότερο δίκαιες αποφάσεις και πρόσφεραν 16% λιγότερα χρήματα απ’ όσα οι παχύσαρκοι συνομήλικοί τους στο παιχνίδι του τελεσιγράφου (ultimatumgame).
 
Όπως λένε οι ερευνητές, «τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι αποφάσεις επί οικονομικών ζητημάτων επηρεάζονται τόσο από το σωματικό βάρος του ατόμου καθ’ εαυτού όσο και από εκείνο του συνομιλητή του… και στον χώρο εργασίας οι παρατηρούμενες διαφορές θα μπορούσαν να εξηγούν τις διακρίσεις αναλόγως με το σωματικό βάρος».
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: