Οι άνθρωποι ζούνε έξι χρόνια περισσότερο απ΄ότι ζούσαν πριν 20 χρόνια

26-12-2016
Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Washington με τίτλο Παγκόσμια Επιβάρυνση Ασθενειών έδειξε πως το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά έξι χρόνια από το 1990. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Ο πρώτος είναι πως μειώθηκαν οι θάνατοι από καρκίνο και καρδιακά νοσήματα στις πλούσιες χώρες. Ο δεύτερος παράγοντας είναι τα υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης από διάρροια, ελονοσία και φυματίωση σε αναπτυσσόμενες χώρες. 
 
Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Christopher Marrey είπε πως «η πρόοδος που παρατηρούμε ενάντια σε μια πληθώρα ασθενειών και τραυματισμών είναι θετική -ακόμη και αξιοσημείωτη-, αλλά μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα». Όπως λέει ο Marrey, στο γεγονός αυτό συνέβαλε η μεγάλη αύξηση της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση ασθενειών που μπορεί να αποβούν θανατηφόρες, όπως διάρροια, ιλαρά, φυματίωση, HIV και ελονοσία.
 
Η έκθεση «Παγκόσμια Επιβάρυνση Ασθενειών» είναι βασισμένη σε στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από 188 χώρες σε διάστημα 23 ετών. Από το 1990 έως το 2013. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως κάποιες από τις φτωχότερες χώρες έχουν επιτύχει σημαντική πρόοδο ως προς την αύξηση του προσδόκιμου ζωής την περίοδο εκείνη, με τους κατοίκους σε Νεπάλ, Ρουάντα, Αιθιοπία, Νίγηρα, Μαλδίβες, Ανατολικό Τιμόρ και Ιράν να ζουν σήμερα κατά μέσο όρο 12 χρόνια επιπλέον.
 
Υπάρχει βέβαια και ένα αρνητικό στοιχείο. Τα στοιχεία της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, έδειξαν πως ενώ το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται παντού στον κόσμο, αυτό δεν ισχύει και για τη νότια υποσαχάρια Αφρική, όπου οι θάνατοι από τον ιό HIV και το AIDS στέρησαν μία πενταετία από το μέσο προσδόκιμο μετά το 1990.