Οι άντρες έχουν περισσότερη αυτοεκτίμηση από τις γυναίκες

26-12-2016
Όσο περνάνε τα χρόνια παρατηρούμε πως αισθανόμαστε πιο σίγουροι για τον εαυτό μας, για τις επιλογές μας, για τις πράξεις μας. Αυτό είναι και το πιο λογικό και το πιο υγιές. Αμερικανοί ερευνητές όμως βρήκαν τώρα πως οι άντρες έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση από τις γυναίκες.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της California στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 985.000 ανθρώπους, ηλικίας από 16 έως 45 ετών, από 48 χώρες, από το 1999 μέχρι το 2009. 
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Personality and Social Psychology, έδειξαν πως οι άντρες έχουν πολύ περισσότερη αυτοεκτίμηση από τις γυναίκες.
 
Μάλιστα, αυτό φαίνεται ισχύει σε όλες τις χώρες, ενώ είναι μεγαλύτερο στον δυτικό κόσμο. 
Γενικά, η αυτοεκτίμηση έτεινε να αυξάνει με την ηλικία, ενώ οι άντρες σε κάθε ηλικιακή ομάδα είχαν υψηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης από τις γυναίκες. Οι διαφορές μεταξύ των λαών δεν ήταν αξιοσημείωτες. 
 
Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Βιεκμπε Μπλέιντορν «Τα πλουσιότερα και πιο ανεπτυγμένα κράτη, με την υψηλότερη ισότητα μεταξύ των δύο φύλων είχαν μεγαλύτερο χάσμα ως προς την αυτοεκτίμηση, συγκριτικά με τα φτωχότερα, αναπτυσσόμενα κράτη, στα οποία καταγραφόταν μεγαλύτερη ανισότητα μεταξύ των φύλων. Αυτό ίσως αποδίδεται σε συγκεκριμένες πολιτισμικές επιρροές που επιδρούν στην ανάπτυξης της αυτοεκτίμησης ανδρών και γυναικών».
 
Για παράδειγμα, οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στα επίπεδα αυτοεκτίμησης ήταν μικρές στις ασιατικές χώρες, όπως η Ινδία, η Ινδονησία και η Ταϊλάνδη, ενώ ήταν μεγαλύτερες στην Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. 
 
Κι ενώ οι πολιτισμικές διαφορές είναι αδιαμφισβήτητες, αυτό που έκανε εντύπωση τους επιστήμονες ήταν ότι το φύλο και η ηλικία επηρέαζαν την αυτοεκτίμηση, παγκοσμίως. 
 
«Αυτός ο αξιοσημείωτος βαθμός ομοιότητας δείχνει ότι οι διαφορές ως προς το φύλο και την ηλικία σε ότι αφορά την αυτοεκτίμηση εν μέρει υποκινούνται από παγκόσμιους μηχανισμούς, είτε μιλάμε για βιολογικές επιρροές, είτε για πολιτισμικές, όπως ο ρόλος του φύλου στις κοινωνίες» καταλήγει η Μπλέιντορν.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: