Οι άντρες και οι γυναίκες είναι πιο ίδιοι από όσο νομίζαμε

26-12-2016
Όλοι λέμε πως οι γυναίκες και οι άντρες είναι από διαφορετικούς πλανήτες. Άλλοι αποκαλούν τις γυναίκες το αδύναμο φύλο. Κι όμως! Οι γυναίκες και οι άντρες δεν είναι τόσο διαφορετικά. Μάλιστα, όπως βρήκαν Αμερικανοί επιστήμονες, είναι τόσο ίδιοι όσο δεν φανταζόμασταν ποτέ.
 
Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Iowa χρησιμοποίησαν ένα νέο μοντέλο ανάλυσης δεδομένων που λέγεταιmeta-synthesis. Μπόρεσαν έτσι να εξετάσουν στοιχεία πάνω από 12 εκατομμυρίων ανθρώπων.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση American Psychologist έδειξαν κάτι που κανείς δεν περίμενε. Άντρες και γυναίκες μοιράζονται πάνω από 75 ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Με άλλα λόγια, η ψυχολογία των δυο φύλων είναι ίδια κατά 80%.
Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά που είναι ίδια και στις γυναίκες και στους άντρες είναι η ηθικότητα, το άγχος που σχετίζεται με τη δουλειά, η ψυχολογική έκφραση, η ικανότητα στην ηγεσία και η αυτοπεποίθηση.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας Zlatan Krizan, εκείνος και οι συνεργάτες του έλαβαν υπόψιν τους πολλούς παράγοντες όταν επεξεργάζονταν τα στοιχεία. Δυο από αυτούς τους παράγοντες ήταν η εξυπνάδα και ο βαθμός ικανοποίησης των συμμετεχόντων από τη ζωή τους.
 
Γιατί όμως ενώ οι άντρες και οι γυναίκες είναι τόσο ίδιοι φαίνονται στην πραγματικότητα τόσο διαφορετικοί; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Μα επειδή οι διαφορές, αν και λίγες, είναι πιο έντονες από τις ομοιότητες και ξεχωρίζουν αμέσως.
 
Ποιες ήταν όμως ορισμένες από τις διαφορές ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες; Οι ειδικοί βρήκαν, μεταξύ άλλων, διαφορές στην κινησιολογία, στην αντοχή του πόνου, στη σημασία της ομορφιάς για την επιλογή συντρόφου, στο δέσιμο με τους ομοίους, στο ενδιαφέρον προς τους ανθρώπους έναντι του ενδιαφέροντος για τα υλικά πράγματα, στην επιθετικότητα, στον φόβο που προκαλείται από ταινίες και στις φυσικές ικανότητες.