“Οι χρυσές κλινικές μελέτες “

26-12-2016

Την πλάτη γυρίζουμε κάθε χρόνο σε χρήματα που θα μπορούσαν να φέρουν στη χώρα μας οι κλινικές μελέτες. Τα πολύ σημαντικά οικονομικά οφέλη τα οποία προσπορίζονται από τις διενεργούμενες διεθνείς κλινικές μελέτες, το δημόσιο, τα Πανεπιστήμια, τα Νοσοκομεία και οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας, επεσήμανε μεταξύ άλλων την Πέμπτη 18 Απριλίου ο Διευθυντής της Ε’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός» και Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Καθηγητής κ. Αθανάσιος Σκουτέλης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα με θέμα «Ανάπτυξη και Επενδύσεις: 1.Κλινική Έρευνα 2.Παραγωγή Φαρμάκων στην Ελλάδα», την οποία διοργάνωσε το EPhForT – ΕΒΕΑ Pharmaceutical Forum Team, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και του Υπουργείου Υγείας.

Ο Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών υπογράμμισε πως παρά το γεγονός ότι “η χώρα μας έχασε το τραίνο του ιατρικού συνεδριακού τουρισμού ακόμη και μετά το momentum των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, δεν πρέπει να χάσει από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τις διεθνείς κλινικές μελέτες που εκτός τα σημαντικά οικονομικά οφέλη περιποιούν τιμή στους γιατρούς αλλα και στη χώρα μας”.

Ειδικότερα για τον νέο νόμο για τις κλινικές μελέτες στη χώρα μας, ο κος Σκουτέλης ανέφερε: Ο νέος νόμος για τις κλινικές μελέτες βρίσκεται σε σωστό δρόμο και εκσυγχρονίζει πλήρως τη σχετική διαδικασία. Εκείνο το οποίο υπολείπεται είναι μερικές διορθώσεις στο νόμο, όπως η άρση του πλαφόν στην αμοιβή των ερευνητών και οι διαδικασίες ελέγχου εκ μέρους του νοσοκομείου στην πορεία των κλινικών μελετών”