Οι δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για το χώρο της Υγείας και οι πρώτες 100 μέρες

26-12-2016

Αλλαγές στο χώρο του φαρμάκου και του συστήματος προμηθειών στα νοσοκομείων, είναι μερικά από τα μέτρα που δεσμεύεται να εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ τις πρώτες 100 μέρες, όπως δηλώνει στο www.healthview.gr ο εκπρόσωπος του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Σαρωτικές αλλαγές στην αγορά φαρμάκων σε ολόκληρο το ΕΣΥ αλλά και νέο σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία σκοπεύει να προωθήσει το ΠΑΣΟΚ όταν βγει κυβέρνηση όπως δηλώνει αποκλειστικά στο www.healthview.gr ο πολιτικός εκπρόσωπος του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης. Για την περιστολή των φαρμακευτικών δαπανών θα εφαρμοστεί: σύστημα ελέγχου συνταγών σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, «θετική λίστα» ενώ θα ενισχυθεί και η πολιτική των γενοσήμων. Ο Γ. Φλωρίδης τονίζει ακόμη ότι “το ΠΑΣΟΚ θα συγκρουστεί με κάθε είδους ιδιοτελές συμφέρον που δρα στα νοσηλευτικά ιδρύματα”. Επίσης υπογραμμίζει πως “θα υιοθετηθεί νέο μισθολόγιο μαζί με προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία ενώ θα αλλάξει και ο τρόπος χορήγησης ιατρικής ειδικότητας”.

Όλη η συνέντευξη στο www.healthview.gr έχει ως εξής:

www.healthview.gr Ποιο είναι το πρόγραμμα 100 ημερών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη δημόσια υγεία;

Γιώργος Φλωρίδης : Η δημιουργία του ΕΣΥ αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες θεσμικές κατακτήσεις του σύγχρονου κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα. Για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. λοιπόν, η αναγέννηση και επαναθεμελίωση του ΕΣΥ είναι χρέος προς την ιστορία του και δέσμευση απέναντι στους πολίτες. Οι πρώτες παρεμβάσεις του προγράμματός μας θα κινηθούν ταυτόχρονα σε τέσσερις άξονες:

Πρώτον, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του ΕΣΥ κατά 1% του ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας.

Δεύτερον, καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς με στόχο την εξοικονόμηση, επιπλέον 1% του ΑΕΠ.

Τρίτον, ενίσχυση του δυναμικού του ΕΣΥ με προτεραιότητα στο νοσηλευτικό και τεχνολογικό προσωπικό.

Τέταρτον, οργάνωση, εφαρμογή και ολοκλήρωση του συστήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

www.healthview.gr Πως θα περιορίζατε το κόστος των προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία; Θα υιοθετούσατε νέα μέτρα ή θα εφαρμόζατε το νόμο περί προμηθειών που ψηφίστηκε επί Ν.Δ.;

Γιώργος Φλωρίδης : Κατ΄αρχήν τον πολυδιαφημισθέντα νέο νόμο για τις προμήθειες, δεν μπόρεσε να εφαρμόσει ούτε η ίδια η Ν.Δ. Επρόκειτο για ένα υπερσυγκεντρωτικό, μη λειτουργικό κατασκεύασμα, που οδήγησε μέσα σε λίγο χρόνο, σε παραιτήσεις της ΕΠΥ και αδυναμία υλοποίησης του έργου της, με αποτέλεσμα να οργιάσουν οι εξωσυμβασιακές προμήθειες στο χώρο της υγείας.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να αντιμετωπίσει την αλόγιστη σπατάλη στη δημόσια υγεία, θα εφαρμόσει ένα νέο, διάφανο και αποκεντρωμένο σύστημα προμηθειών και ταυτόχρονα θα εφαρμόσει άμεσα και υποχρεωτικά, το διπλογραφικό σύστημα και την ενιαία κωδικοποίηση πράξεων, εντύπων και υλικών στον υγειονομικό χώρο.

www.healthview.gr Πως θα περιορίσετε τα «πιράνχας» στο ΕΣΥ και τι σκέφτεστε για το θέμα της τεράστιας φαρμακευτικής δαπάνης;

Γιώργος Φλωρίδης : Τα χρέη των νοσοκομείων στις αρχές του 2005 ήταν 2,5 δις ευρώ και τώρα κινούνται πάνω από 6 δις ευρώ. Η φαρμακευτική δαπάνη είναι δε, μετά και την κατάργηση της λίστας, εκτός ελέγχου. Το 2003 ήταν 4,2 δις ευρώ και το 2009, προβλέπεται νa αγγίξει τα 9,5 δις ευρώ. Τα δε χρέη των νοσοκομείων για φάρμακα, φθάνουν περίπου τα 3 δις ευρώ.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα εφαρμόσει μια σύγχρονη πολιτική για το φάρμακο με τη χρήση ενιαίου τύπου μηχανογραφικό ελεγχόμενης συνταγής για όλα τα Ταμεία, με τον περιορισμό της πολυφαρμακίας, με την κατάρτιση «θετικής λίστας» για τον έλεγχο της δαπάνης και την ενίσχυση πολιτικής των γενοσήμων.

Επίσης, ο ΕΟΦ θα αναβαθμισθεί σε μοναδικό όργανο πραγματικού ελέγχου και εποπτείας της αγοράς του φαρμάκου.

Σε ότι αφορά τον περιορισμό των «πιράνχας» πέρα από τα θεσμικά μέτρα, σημαντικό ρόλο θα παίξει η ισχυρή πολιτική βούληση που έχει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να περάσει τις προωθητικές αλλαγές που απαιτούνται και η απόφασή του να συγκρουστεί με κάθε είδους ιδιοτελές συμφέρον.

www.healthview.gr Τι θα κάνετε με τις προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού στα νοσοκομεία, δεδομένου ότι τα κρατικά ταμεία είναι άδεια και οι δυνατότητες είναι περιορισμένες;

Γιώργος Φλωρίδης : Η υποστελέχωση σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση, ήταν οι συγκεκριμένες επιλογές που οδήγησαν στην υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Για το ΠΑ.ΣΟ.Κ., η ψυχή κάθε θεσμικού συστήματος είναι το ανθρώπινο δυναμικό του.

Γι΄αυτό άμεσα θα προχωρήσουμε σε προσλήψεις προσωπικού (3.000 το χρόνο, πέραν των συνταξιοδοτήσεων), ώστε να αξιοποιηθούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας με στόχο την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.

Παράλληλα, αναπτύσσουμε Κλινικές και Χειρουργεία Ημέρας και Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας. Στελεχώνουμε πλήρως τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και αναβαθμίζουμε τη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών. Τα πρώτα χρήματα από την αναβαθμισμένη κρατική χρηματοδότηση του ΕΣΥ θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση του προσωπικού, που είναι όρος λειτουργικής επιβίωσης του συστήματος.

www.healthview.gr Με τι μέτρα σκέφτεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να καλύψει την ουσιαστική απουσία δημόσιου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας;

Γιώργος Φλωρίδης : Το θεμέλιο της σύγχρονης δημόσιας υγείας είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεσμεύεται για την παροχή ενός βασικού πακέτου υπηρεσιών ΠΦΥ για όλους τους πολίτες. Και αυτό περιλαμβάνει τη διάγνωση και θεραπεία κοινών νοσημάτων, την παρακολούθηση και φαρμακευτική αγωγή χρόνιων νοσημάτων, την πρόληψη και την κάλυψη έκτακτων περιστατικών.

Το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας θα οργανωθεί και θα ολοκληρωθεί σε κάθε Δήμο με τη σύσταση Μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής με 24ωρη λειτουργία.

Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνονται και αξιοποιούνται όλες οι υπάρχουσες υπηρεσίες παροχής ΠΦΥ. Διατίθεται οικογενειακός γιατρός και παιδίατρος, που επιλέγεται ελεύθερα από τις οικογένειες σε κάθε γειτονιά και δήμο.

Στην περιφέρεια ενισχύονται και αναβαθμίζονται τα Κέντρα Υγείας. Βασική προτεραιότητα, είναι μέσα από τους θεσμούς της ΠΦΥ να δοθεί βάρος στην πρόληψη και την αγωγή υγείας που έχουν παραμεληθεί συστηματικά στη χώρα μας.

www.healthview.gr Τι αλλαγές σκοπεύετε να κάνετε στο εργασιακό καθεστώς των γιατρών και των νοσηλευτών, καθότι αποτελούν από τα βασικά προβλήματα;

Γιώργος Φλωρίδης : Τα τελευταία χρόνια, οι συνθήκες εργασίας στο ΕΣΥ έχουν επιδεινωθεί δραματικά. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα προχωρήσει στην εφαρμογή νέου μισθολογίου στο δημόσιο σύστημα.

Επίσης, αναδιοργανώνει τη διαδικασία χορήγησης ειδικότητας στους γιατρούς, με την εισαγωγή νέου εκπαιδευτικού προγράμματος και αναπτύσσει νέες ιατρικές ειδικότητες της Γενικής Ιατρικής, της Κοινωνικής Ιατρικής, της Ιατρικής της Εργασίας, της Ιατρικής Αποκατάστασης και της Γενετικής. Επεκτείνει και αναβαθμίζει τις νοσηλευτικές ειδικότητες και αυτές των άλλων επαγγελμάτων υγείας.

Βασικό πλαίσιο για το ΠΑ.ΣΟ.Κ., πάνω στο οποίο θα γίνει η συστηματική αντιμετώπιση των εργασιακών προβλημάτων, είναι η αξιοκρατία, η λογοδοσία και η αξιολόγηση παντού.