Οι Έλληνες αντιμετωπίζουν άγχος, κατάθλιψη και κίνδυνο εμφράγματος

26-12-2016
Οι Έλληνες εδώ και αρκετά χρόνια περνάμε δύσκολα. Η οικονομική κρίση έχει λυγίσει πολλούς από εμάς. Τα χρέη, η ανεργία, οι λογαριασμοί που ολοένα γίνονται και περισσότεροι… Ελληνική έρευνα δείχνει τώρα πως οι Έλληνες κινδυνεύουν με κατάθλιψη και με έμφραγμα λόγω του του άγχους.
 
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές των Ελληνικών Πανεπιστημίων και το Πάντειο Πανεπιστήμιο έκανε την Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (ΕΜΕΝΟ), με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εθνικούς πόρους.
 
Η έρευνα έγινε την περίοδο 2014-2015 με τη συμμετοχή 5.000 αντρών και γυναικών απ’ όλη την Ελλάδα. Σε κάθε συμμετέχοντα πραγματοποιήθηκε ατομική συνέντευξη, έγιναν μετρήσεις βάρους, ύψους, περιφέρειας μέσης και βραχίονα, αρτηριακής πίεσης και σπιρομέτρηση ενώ, κατόπιν συγκατάθεσης, ελήφθη δείγμα αίματος για μέτρηση χοληστερόλης, γλυκόζης και, σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (δείκτης για διαβήτη).
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως Ένας στους τρεις Έλληνες χαρακτηρίζει μέτρια έως κακή την κατάσταση της υγείας του, ενώ περίπου δύο στους δέκα δηλώνουν ότι υποφέρουν από άγχος και καταθλιπτικά συμπτώματα.
 
Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ατόμων με συμπτώματα άγχους ήταν στο 24%, με κατάθλιψη 16%. Ποσοστά που είναι αρκετά και ενδεικτικά μεγάλης και συνεχούς διαχρονικής αύξησης.
Η έρευνα μπόρεσε να συνδέσει πέρα από κάθε αμφιβολία τον ρόλο της ανεργίας στην κατάθλιψη.
Επίσης, από τα αποτελέσματα της μελέτης φάνηκε πως υπάρχει αυξημένη προσέλευση στις υπηρεσίες υγείας του δημόσιου τομέα, αλλά ταυτόχρονα και μικρή ικανοποίηση από τους χρήστες των υπηρεσιών, αφού το  42% τις χαρακτήρισε μέτρια, κακή ή πολύ κακή
Το 22% δήλωσε ότι είχε πρόβλημα στην πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα παροχής υγείας, με κύριο αναφερόμενο φραγμό το οικονομικό κόστος.
 
Η έρευνα έδειξε πως οι Έλληνες δεν έχουν και τόσο καλή σχέση με την πρόληψη και τον έλεγχο. Οι γυναίκες φαίνεται να έχουν καλύτερη σχέση με τις προληπτικές εξετάσεις από τους άνδρες, καθώς μαστογραφία έχει κάνει κάποια στιγμή το 68% των γυναικών, ενώ, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, 8 στις 10 γυναίκες έχουν κάνει τεστ Pap. Για την πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου, μόλις το 20% του πληθυσμού άνω των 50 ετών έχει κάνει κολονοσκόπηση.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: