Οι Έλληνες οδηγοί ξενυχτούν και ειναι εθισμένοι στα κινητά τους

26-12-2016
Οι Έλληνες φαίνεται πως δεν έχουμε κάνει συνείδηση μας τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης που πρέπει να ακολουθούμε όταν καθόμαστε πίσω από το τιμόνι. Νέα Πανευρωπαϊκή έρευνα είναι κόλαφος για τους Έλληνες οδηγούς.
 
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ipsos μελέτησαν τη συμπεριφορά και τη νοοτροπία περίπου 14.000 οδηγών σε 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, δημοσιεύτηκαν στην Ελλάδα από το Ίδρυμα για την υπεύθυνη οδήγηση Fondation VINCI Autoroutes.
 
Και τι έδειξε η έρευνα; Πως πάνω από 1 στους 4 Έλληνες οδηγούς δηλώνουν ότι έχουν αποκοιμηθεί μερικά δευτερόλεπτα στο τιμόνι καθώς 1 στους 3 κοιμάται λιγότερο από έξι ώρες.
Από την έρευνα φάνηκε ακόμα πως  οι Έλληνες οδηγοί είναι εθισμνένοι στα κινητά τους αφού το 31% στέλνει ή διαβάζει SMS την ώρα της οδήγησης, φέρνοντας τη χώρα μας στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών στις οποίες παρατηρείται επικίνδυνη συμπεριφορά των οδηγών αναφορικά με τη χρήση συνδεδεμένων συσκευών. Η υπνηλία κατά την οδήγηση βρίσκεται στη 2η θέση όσον αφορά τις πρωταρχικές αιτίες θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων.
 
Όσον αφορά στην επιθετική οδική συμπεριφορά, στην Ελλάδα όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχεί η μοιρολατρία. Λιγότεροι από 1 στους 2 Ευρωπαίους (49%) πιστεύουν ότι ο αριθμός των θανάτων στους δρόμους μπορεί να μειωθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Οι Έλληνες οδηγοί (33%) ανήκουν στους πιο απαισιόδοξους όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα και ακολουθούν οι Γερμανοί (36%) και οι Σλοβάκοι (32%).
 
Φυσικά, τόσο για τους Έλληνες, όσο και για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους οδηγούς το λάθος δεν είναι ποτέ δικό τους αλλά των άλλων.
Αν και η απροσεξία είναι η κύρια αιτία των τροχαίων ατυχημάτων (59% των απαντήσεων), και ακολουθεί το αλκοόλ (55%) και η ταχύτητα (46%), η χρήση του τηλεφώνου κατά την οδήγηση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στους Έλληνες οδηγούς:
 
-Πάνω από 1 στους 2 οδηγούς (55%) δηλώνει ότι πραγματοποιεί κλήσεις ενώ οδηγεί χωρίς τη χρήση hands free (32% ο μέσος όρος στην Ευρώπη). Σε αυτούς ανήκει το 62% είναι κάτω των 35 ετών·
 
-52% πραγματοποιούν κλήσεις ενώ οδηγούν με μικρό ακουστικό ψείρα ή ακουστικά (31% των Ευρωπαίων), εκ των οποίων το 56 % όσων είναι κάτω των 35 ετών·
 
-55% πραγματοποιούν κλήσεις ενώ οδηγούν με ένα σύστημα ανοιχτής συνομιλίας Bluetooth (42% των Ευρωπαίων), εκ των οποίων το 52 % κάτω των 35 ετών·
 
-31% των Ελλήνων οδηγών στέλνουν ή διαβάζουν SMS στο κινητό ή email ενώ οδηγούν, εκ των οποίων το 50 % κάτω των 35 ετών·
 
-25% των Ελλήνων οδηγών ενημερώνουν τους άλλους οδηγούς για κάποιο συμβάν μέσω μιας εφαρμογής smartphone ή μέσω ενός συστήματος υποβοηθούμενης οδήγησης ενώ οδηγούν.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: