Οι εργαζόμενες γυναίκες κατηγορούν ευκολότερα τον σύντροφο τους

26-12-2016
Σήμερα που η η οικονομική κρίση έχει αγγίξει όλες τις οικογένειες και όλα τα σπίτια, ακόμα και γυναίκες που  δεν δούλευαν έχου βγει στην αγορά εργασίας προκειμένου να συνεισφέρουν στα έξοδα του σπιτιου. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως οι εργαζόμενες γυναίκες, όσο περισσότερο βρίσκονται στην δουλειά τους, τόσο περισσότερο γκρινιάζουν στο σύντροφό τους, ότι τις παραμελεί και δεν τις βοηθάει στις δουλειές τους σπιτιού και την φροντίδα του παιδιού τους
 
Ερευνητές από το το Πανεπιστήμιο του Missouri στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν 15.000 εργαζόμενες γυναίκες.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Sex Roles, έδειξαν πως οι γυναίκες αυτές υπερβάλλουν για την αδιαφορία του συντρόφου τους για το σπίτι επειδή υποσυνείδητα αισθάνονται ένοχες.
 
Η ενοχή που αναπτύσσουν προέρχεται επειδή ακριβώς αφιερώνουν πολύ χρόνο στη δουλειά τους και δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν πάντα με επιτυχία στο ρόλο τους ως σύζυγοι και ως μητέρες.
 
Με το να γκρινιάζουν στο σύζυγό τους για υποτιθέμενες παραλείψεις του, οι γυναίκες αισθάνονται πιο θηλυκές, αφού μπορούν να διατηρήσουν τον παραδοσιακά γυναικείο ρόλο της συντήρησης του σπιτιού και της φροντίδας της οικογένειας, επισημαίνουν οι ειδικοί.
 
Όπως τόνισε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Rebecca Meisenbach «οι γυναίκες που εργάζονται, οι οποίες κερδίζουν τα ίδια ή και περισσότερα χρήματα από το σύζυγό τους, συνεχίζουν να βλέπουν τον εαυτό τους ως το πρόσωπο που ασχολείται με τις ανάγκες και τα προβλήματα του νοικοκυριού και αυτό γιατί νιώθουν την ανάγκη να διατηρήσουν την παραδοσιακή γυναικεία ταυτότητα».
 
Μόνο οι γυναίκες που δεν έχουν παιδιά κάτω των 18 ετών δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται ισχυρή αίσθηση της ευθύνης για το σπίτι.
 
Αν και ελάχιστες έρευνες έχουν γίνει για το ρόλο των γυναικών που δουλεύουν και συγχρόνως στηρίζουν την οικογένεια πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι όλο και περισσότερες γυναίκες κερδίζουν πλέον πιο πολλά χρήματα από το σύντροφό τους.
 
Η Δρ. Meisenbach είπε επίσης πως η πλειονότητα των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη δεν δυσανασχετούν για το γεγονός ότι ο σύζυγός τους δεν είναι ούτε «κουβαλητής» ούτε προστάτης της οικογένειας.
 
«Πάνω από το 60 % δήλωσαν ότι απολαμβάνουν να έχουν τον έλεγχο του σπιτιού. Προβάλλοντας ιστορίες για το πώς οι άνδρες θα πρέπει να παρακινηθούν από τις ίδιες να κάνουν συγκεκριμένες δουλειές στο σπίτι, οι γυναίκες καταφέρνουν να αποδείξουν ότι είναι το στήριγμα της οικογένειας, που φροντίζει για το νοικοκυριό και τα παιδιά. Κατευθύνοντας τις δουλειές του σπιτιού που θα γίνουν από τους συζύγους τους, διατηρούν την αίσθηση του ελέγχου σύμφωνα με τον παραδοσιακό ρόλο που τους έχει ανατεθεί».
 
Αν και οι προσδοκίες από τους ρόλους της οικογένειας είναι περισσότερο ρευστές από ποτέ, η παραδοσιακή αντίληψη που θέλει τον άνδρα «κολόνα του σπιτιού» και την γυναίκα να ασχολείται με το νοικοκυριό εξακολουθεί να υπερισχύει.
 
Πρόσφατη βρετανική έρευνα έδειξε ότι το 32% των νέων συμφώνησε ότι ο κατεξοχήν ρόλος των γυναικών στην κοινωνία είναι να είναι καλές σύζυγοι και μητέρες.
 
Παράλληλα οι γυναίκες που κερδίζουν πολύ περισσότερα χρήματα από τους συζύγους τους συχνά αναφέρουν ότι αυτό δημιουργεί προβλήματα στη σχέση τους.
 
«Ο σεβασμός μας για το σύντροφό μας στηρίζεται στο κατά πόσον εκπληρώνει τις προσδοκίες που συνδέονται με το ‘’ισχυρό φύλο’’», σημειώνει η ψυχολόγος και συγγραφέας Janet Reibstein.
 
«Οι γυναίκες που κερδίζουν περισσότερα από τους χαμηλά αμειβόμενους συζύγους τους προσπαθούν να ξεπεράσουν την κοινωνική προκατάληψη που λέει ότι ένας άνδρας πρέπει να συντηρεί οικονομικά τη γυναίκα του.»
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: