Οι “φυλές των γιατρών” του ΕΣΥ

26-12-2016

Γιατροί πολλών… ταχυτήτων εργάζονται στο ΕΣΥ, επιδεινώνοντας τους όρους παροχής υγείας στα νοσοκομεία και τη ζωή των νοσοκομειακών γιατρών. Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αττικής Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) μέσα στα δημόσια νοσοκομεία εργάζονται γιατροί με πολλαπλές σχέσεις εργασίας. Πιο αναλυτικά, η ΕΙΝΑΠ, σε ανακοίνωσή της περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί:

1) Οι πανεπιστημιακοί και οι στρατιωτικοί γιατροί που έχουν δικαίωμα διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου πέρα της νοσοκομειακής τους απασχόλησης.

2) Γιατροί του ΕΣΥ που λειτουργούν ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία εντός των νοσοκομείων.

3) Πάνω από 1.000 επικουρικοί γιατροί (με ετήσια σύμβαση) σε όλη την Ελλάδα.

4) Γιατροί με μπλοκάκι μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και με  απευθείας σύμβαση με τα νοσοκομεία.

5) Πάνω από 200 γιατροί των πρώην νοσοκομείων ΙΚΑ που εντάχθηκαν στα δημόσια νοσοκομεία και εργάζονται με μερική απασχόληση. Σ’ αυτούς θα προστεθούν στα νοσοκομεία και Κ.Υ. ειδικευμένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ με μερική απασχόληση σύμφωνα με τις τελευταίες εξαγγελίες του Υπουργείου.

6) Προαναγγέλλονται από το Υπουργείο ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία μέσα στα νοσοκομεία.

7) Μέσα σ’ αυτό τον ορυμαγδό των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της αποδόμησης της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, έρχεται να προστεθεί και το αίτημα κάποιων Συντονιστών Διευθυντών για την λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου εκτός νοσοκομείου.

Η ΕΙΝΑΠ υπογραμμίζει ότι «οι μαχόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί απορρίπτουμε όλες τις προσπάθειες ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων των γιατρών και κάθε περαιτέρω επιβάρυνση των ασθενών. Αγωνιζόμαστε για ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας χωρίς επιχειρηματική δράση, και απαιτούμε τώρα μαζικές προσλήψεις μόνιμων νοσοκομειακών γιατρών με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για όλες τις δημόσιες νοσοκομειακές δομές της χώρας, με αξιοπρεπείς όρους αμοιβής και εργασίας».