Οι γιατροί “γυρίζουν την πλάτη” στη δραστική

26-12-2016

Εμμένουν οι γιατροί στην αντίθεσή τους για την εφαρμογή της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία διότι όπως αναφέρουν σε γραπτή ανακοίνωσή τους μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου καταργεί  την λειτουργία του ιατρικού επαγγέλματος και διαρρηγνύει τη σχέση ιατρού-ασθενή.

Ο ΠΙΣ στέλνει οδηγία τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας να συστήσουν σε όλους τους ιατρούς μέλη τους, στα σχόλια της συνταγής, να αναγράφουν το φαρμακευτικό σκεύασμα (εμπορική ονομασία), που θεωρούν απαραίτητο για τον ασθενή τους. Στο τέλος της συνταγής θα επισημαίνεται με ειδική κοινή σφραγίδα για όλους ότι:”αλλαγή ή άρνηση εκτέλεσης της συνταγής συνεπάγεται πλήρη ανάληψη ευθύνης από τον εκτελούντα για την αποτελεσματικότητα και τις τυχόν παρενέργειες των φαρμάκων”.

Επίσης οι γιατροί είναι αποφασισμένοι να προβούν σε μια σειρά κινήσεων εναντίον του μέτρου που θα είναι οι εξής:

Νέα αίτηση αναστολής της εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας Σ.τ.Ε. για την εφαρμογή της δραστικής ουσίας στην συνταγογράφηση.
– Να κατατεθεί ψήφισμα από την Ελληνική Αντιπροσωπεία του Π.Ι.Σ., στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της Μόνιμης Επιτροπής των Ευρωπαίων Ιατρών (CPME), στη Λεμεσό 23-24/11/2012,  με το οποίο να ζητείται η συμπαράσταση των Ευρωπαϊκών Συλλόγων ενάντια στα μέτρα που πλήττουν βάναυσα τον ιατρικό κόσμο και την ασφαλή περίθαλψη του Ελληνικού Λαού.
–  Να προετοιμαστεί σε κατάλληλο χρόνο, 48ωρη πανιατρική απεργία μετά από προηγούμενη συνεννόηση με τις κλαδικές οργανώσεις και τους Ιατρικούς Συλλόγους, η οποία τοποθετείται χρονολογικά 15-20 Δεκεμβρίου 2012.

Βάννα Κεκάτου