Οι γιατροί μπορεί να κάνουν τα συμπτώματα μιας ασθένειας χειρότερα

26-12-2016
Πάμε στον γιατρό για να αισθανθούμε καλύτερα. Να μας δει, να βρει τι έχουμε και να μας δώσει φάρμακα ή συμβουλές που θα μας κάνουν καλά. Πολλές φορές όμως δεν συμβαίνει έτσι. Κι όμως! Σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως οι γιατροί καμιά φορά μπορεί να μας κάνουν και χειρότερα. Πότε;
 
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Exeter και τα Τμήματα Ψυχολογίας των Πανεπιστημίων Exeter και Southampton στην Βρετανία, έδειξε πως ότι όταν ένας ασθενής καταλάβει πως ο γιατρός του δεν τον πιστεύει ή δεν τον καταλαβαίνει, μπορεί να αισθανθεί θυμό και θλίψη που να επιδράσουν αρνητικά στην ψυχολογία και να κάνουν τα συμπτώματα του χειρότερα.
 
Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας, Maddy Greville-Harris, «η μελέτη μας δείχνει ότι τέτοιου είδους συναισθήματα από την πλευρά των ασθενών ενδεχομένως να είναι καταστροφικά όχι μόνο για τον ψυχισμό τους, αλλά και για το σώμα τους. Μια πιθανή συνέπεια θα μπορούσε να είναι η επιβάρυνση της νόσου, η οποία είναι γνωστή ως «nocebo». Το «nocebo», σε αντίθεση με το «placebo» (ψευδοφάρμακο που δίνεται για να βελτιώσει τα συμπτώματα του ασθενή) είναι επιβλαβές για τον ασθενή. Οι ασθενείς έχουν απόψεις, καθώς και προσδοκίες από τον γιατρό τους, που διαμορφώνονται ανάλογα με την κουλτούρα τους και τις εμπειρίες τους. Η βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ ασθενή και γιατρού μπορεί να κάνει τη διαφορά στην περίθαλψη του ασθενή. Πρόκειται, όμως, για μια μικρή μελέτη, γι’ αυτό και απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση σε ευρύτερη κλίμακα».
 
Πως όμως κατέληξαν οι ερευνητές σε αυτό το συμπέρασμα; Βιντεοσκόπησαν και ανέλυσαν συναντήσεις ασθενών με χρόνιους πόνους με το γιατρό τους. Στη συνέχεια, οι ασθενείς δήλωσαν ότι ένιωσαν ένα αίσθημα απόρριψης και κακοπιστίας από τον γιατρό τους. Οι γιατροί από την άλλη, δήλωσαν ότι παρατήρησαν επικριτική διάθεση από τους ασθενείς τους. Αυτό χειροτέρεψε τα συμπτώματα τους.
 
Αυτό το κλίμα οδηγεί και σε ακυρώσεις ιατρικών ραντεβού που σαφέστατα μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση ενός ασθενούς, ο οποίος δεν θα συνεχίσει συστηματικά την θεραπεία του.