Οι γυναίκες χάνουν τον ύπνο τους από το ροχαλητό των αντρών

26-12-2016
Το να κοιμάσαι με τον αγαπημένο σου δεν είναι πάντα τόσο ρομαντικό και όμορφο όσο φαίνεται στις ταινίες. Είναι πολλές οι συνήθειες που μπορεί να έχει ο σύντροφος σου και σου στερούν τον ύπνο. Μια από αυτές είναι το ροχαλητό. Βρετανοί ερευνητές βρήκαν τώρα πως μία γυναίκα χάνει πολύ χρόνο από τον ύπνο της τον χρόνο εξ αιτίας του ροχαλητού του συντρόφου της.
 
Ερευνητές από το Βρετανικό Ίδρυμα Πνευμόνων (BLF) μελέτησαν 2.500 άντρες και γυναίκες.
Σκοπός τους ήταν να δουν πόσο το ροχαλητό επηρεάζει τον ύπνο των συντρόφων.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, έδειξαν πως το 39% των ενηλίκων χάνουν κατά μέσον όρο 1,5 ώρα ύπνου κάθε βράδυ εξαιτίας του ροχαλητού του/της συντρόφου τους.
Οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από το ροχαλητό. Όπως φάνηκε από την μελέτη, μια στις τρεις χάνει περισσότερες από 3 εβδομάδες ύπνου τον χρόνο εξαιτίας του ροχαλητού του συντρόφου της. Μάλιστα, οι τέσσερις στις δέκα καταφεύγουν τακτικά σε άλλο δωμάτιο για να μπορέσουν να κοιμηθούν.
 
Βέβαια, το ροχαλητό δεν είναι αποκλειστικά αντρική υπόθεση. 41% των γυναικών αλλά και το 24% των αντρών λένε πως ξυπνάνε από το ροχαλητό της συμβίας τους.
 
Οι ειδικοί του BLF προειδοποιούν ότι το δυνατό ροχαλητό μπορεί να αποτελεί ένδειξη υπνικής άπνοιας, κατά την οποία χαλαρώνουν τόσο πολύ οι μύες και οι ιστοί του λάρυγγα, ώστε «πέφτουν» και εμποδίζουν την αναπνοή.
Όταν την αποφράξουν πλήρως, εκδηλώνεται η άπνοια, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η αιφνίδια διακοπή του ροχαλητού και λίγο μετά ο χαρακτηριστικός ήχος του ανθρώπου που ασφυκτιά και προσπαθεί να πάρει ανάσα.
 
Όσοι πάσχουν από άπνοια αισθάνονται το επόμενο πρωί κουρασμένοι και αδύναμοι να συγκεντρωθούν, ενώ συχνά έχουν και υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας.
Επίσημα στοιχεία δείχνουν πως το 4% των μεσηλίκων ανδρών και το 2% των μεσηλίκων γυναικών έχουν άπνοια.
 
Το ροχαλητό και η υπνική άπνοια είναι πιο συχνές σε άτομα που διαθέτουν περιττά κιλά ή/και υπερκαταναλώνουν αλκοόλ και γι’ αυτό η απώλεια βάρους και ο περιορισμός του αλκοόλ μπορεί να την αμβλύνουν.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: