Οι γυναίκες είναι όλο και λιγότερο ευτυχισμένες

26-12-2016
Αν και οι γυναίκες έχουν κατακτήσει πολλά και στον χώρο εργασίας, της μόρφωσης και γενικότερα στην κοινωνία τα τελευταία 40, έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως σήμερα η γυναίκα είναι πιο δυστυχισμένη από παλιά.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Pensylvania στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν πολυάριθμες κοινωνικές έρευνες που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και 12 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
 
Η έκθεση τους με τίτλο «Το Παράδοξο της Μειούμενης Γυναικείας Ευτυχίας» έδειξε πως η ικανοποίηση που νιώθουν οι γυναίκες για τη ζωή τους δεν συμβαδίζει με τις προόδους στις κοινωνικές συνθήκες και τις υλικές ανέσεις.
 
Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι γυναίκες παλιά δήλωναν σαφώς πιο ευτυχισμένες από τους άνδρες, τώρα για πρώτη φορά τα επίπεδα της ευτυχίας τους είναι ελαφρώς χαμηλότερα από εκείνα των ανδρών. 
Στην Ευρώπη, άνδρες και γυναίκες δηλώνουν σήμερα ελαφρώς πιο ευτυχείς από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως, η ευτυχία των γυναικών μειώθηκε σε σχέση με εκείνη των ανδρών.
 
Τι φταίει λοιπόν οι γυναίκες είναι πιο δυστυχισμένες από παλιά; Οι επικεφαλής της έρευνας, Μπέτσι Στίβενσον και Τζάστιν Γούλφερς κατέληξαν σε μερικά ενδιαφέρονται συμπεράσματα και έβγαλαν ορισμένες αιτίες.
 
– Η «διπλοβάρδια»
Η θεωρία της «διπλής βάρδιας» αναφέρεται στην πίεση που δέχονται οι γυναίκες να κάνουν το 8ωρο της εργασίας τους και μετά να πρέπει να κάνουν «διπλοβάρδια» μέσα στο σπίτι με δουλειές, μαγείρεμα κτλ. 
 
– Η ψαλίδα των μισθών 
Οι γυναίκες πληρώνονται λιγότερο από τους άντρες για την ίδια ποσότητα και ποιότητα εργασίας, Αυτό τις δίνει μια αίσθηση αδικίας που οδηγεί στην δυστυχία.
 
– Οικογενειακά προβλήματα 
Τα διαζύγια παρουσιάζουν αύξηση. Η συμβίωση χωρίς γάμο παρουσιάζει αύξηση. Μήπως λοιπόν η απλή συμβίωση δεν κάνει τις γυναίκες ευτυχισμένες αλλά θέλουν γάμο για να νιώσουν την πραγματική ευτυχία;
 
Ότι από όλα αυτά κι αν φταίει το γεγονός παραμένει πως οι γυναίκες είναι σήμερα πιο δυστυχισμένες και θα πρέπει να κάνουν κάτι για να καλυτερέψουν τη διάθεση και τη ψυχολογία τους. Να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να τη ζήσουν όπως θέλουν.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: