Οι γυναίκες έλκονται από τους άντρες με σκοτεινή προσωπικότητα

26-12-2016
Είναι πλέον κοινό μυστικό πως ένας άντρας που θεωρείται κακό παιδί γίνεται πιο ελκυστικός στα μάτια μιας γυναίκας. Γιατί όμως; Σε αυτή την ερώτηση φαίνεται να απαντά νέα έρευνα Αυστριακών επιστημόνων.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκράτζ στην Αυστρία αξιολόγησαν την προσωπικότητα 90 ατόμων: 46 γυναίκών και 44 άντρών. Βασίστηκαν κυρίως στα Πέντε Βασικά Χαρακτηριστικά της Προσωπικότητας (εξωστρέφεια, ευσυνειδησία, συγκαταβατικότητα, συναισθηματική σταθερότητα, δεκτικότητα στις νέες εμπειρίες) και στη λεγόμενη «Σκοτεινή Τριάδα» (Dark Triad – ναρκισσισμός, ψυχοπάθεια, μακιαβελλισμός).
Στη συνέχεια, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να περάσουν από μια διαδικασία ταχυ-ραντεβού. Μετά από κάθε ραντεβού, κάθε γυναίκα έπρεπε να δηλώσει κατά πόσο θα ήθελε να βγει και δεύτερο ραντεβού με το «υποψήφιο ταίρι».
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Personality, έδειξαν πως τα στοιχεία της προσωπικότητας που σχετίζονται με τον ναρκισσισμό, όπως η ματαιοδοξία και η επιθυμία του άντρα να τραβά την προσοχή, έλκουν τις γυναίκες.
 
Όπως φάνηκε βέβαια από την έρευνα, στην πραγματικότητα οι γυναίκες ελκύονται από το στοιχείο της εξωστρέφειας και όχι αμιγώς από τις ναρκισσιστικές τάσεις. Ένας άντρας με στοιχεία ναρκισσισμού είναι φαινομενικά εξωστρεφής, δυναμικός και σίγουρος για τον εαυτό του, χαρακτηρίζεται όμως ταυτόχρονα από εγωκεντρισμό και έπαρση.
 
Οι ειδικοόι σπεύδουν λοιπόν να διευκρινήσουν πως μπορεί τα θετικά γνωρίσματα του ναρκισσισμού έλκουν στην αρχή μια γυναίκα, σε βάθος χρόνου βγαίνουν στην επιφάνεια τα αρνητικά κι έτσι έρχεται σταδιακά η απομυθοποίηση.
Άρα, όπως λέει και ο επικεφαλής της έρευνας Εμάνοελ Ζάουκ, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς, ένας άντρας πρέπει να δίνει έμφαση στην αυτοπεποίθηση και στην εξωστρέφειά του για να πετύχει μακροπρόθεσμα η σχέση.