Οι γυναίκες και οι άντρες βλέπουν διαφορετικά

26-12-2016
Γυναίκες και άντρες διαφέρουν σε πάρα πολλά πράγματα. Ανατομικά, παθολογικά, ψυχολογικά… Τώρα, μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων επισημαίνει κάτι ακόμα που είναι διαφορετικό στα δύο φύλα. Η όραση….
 
Ερευνητές από το Κολέγιο Hamersmith του Δυτικού Λονδίνου έκαναν πειράματα και διαπίστωσαν πως οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να βλέπουν μακριά ενώ οι γυναίκες βλέπουν καλύτερα πράγματα που βρίσκονται σε μικρή απόσταση.
Δηλαδή, οι άνδρες βλέπουν καλύτερα την ευρύτερη εικόνα και οι γυναίκες τη λεπτομέρεια.
 
Που οφείλεται όμως αυτό; Όπως εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Έλεν Στάνσι η διαφορά αυτή στην όραση οφείλεται στον ιδιαίτερο τρόπο εξέλιξης του εγκεφάλου των δύο φύλων στο πέρασμα εκατομμυρίων ετών. 
Με πιο απλά λόγια, οι άνδρες, που πάντα ήταν υπεύθυνοι για το κυνήγι, απέκτησαν καλύτερη μακρινή όραση για να αξιολογούν καλύτερα τους στόχους τους ενώ οι γυναίκες, που αρχικά ήταν συλλέκτριες καρπών και φρούτων και στη συνέχεια ασχολούνταν κυρίως με οικιακές και γεωργικές εργασίες, ακόνισαν την όραση και την προσοχή τους σε κοντινές αποστάσεις και ιδιαίτερα στην ακτίνα του χεριού τους. 
 
Συγκεκριμένα, η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο «Βritish Journal of Ρsychology», έδειξε πως οι γυναίκες υπερτερούν σαφώς και η όρασή τους είναι πιο ακριβής όταν βλέπουν κάτι σε απόσταση μισού μέτρου (όσο περίπου φθάνει το χέρι τους), ενώ από το ένα μέτρο και πέρα (δηλαδή πέρα από την ακτίνα δράσης του χεριού) υπερτερούν οι άνδρες.