Οι γυναίκες κολλάνε πιο εύκολα το χασμουρητό από τους άντρες

26-12-2016
Το χασμουρητό είναι ένδειξη πως νυστάζουμε. Μπορεί ακόμα είναι ένδειξη πως ο εγκέφαλος δεν οξυγονώνεται καλά. Όπως κι εάν έχει όλοι μας χασμουριόμαστε πολλές φορές την ημέρα. Τώρα, Ιταλοί επιστήμονες λένε πως αν και γυναίκες και άντρες χασμουριούνται το ίδιο, όταν βλέπουν άλλους γύρω τους να χασμουριούνται, τότε οι γυναίκες κολλάνε περισσότερο.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστημίου της Πίζα στην Ιταλία ανέλυσαν πάνω από 4.000 χασμουρητά σε τρένα, αεροπλάνα, εστιατόρια, γραφεία… 
Οι ερευνητές παρακολουθούσαν αν κάποιος ή κάποια χασμουριόταν και κατά πόσο οι γύρω του τον μιμούνταν μέσα στα επόμενα τρία λεπτά.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Open Science της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, το Science και τη βρετανική εφημερίδα Independent, έδειξαν πως οι γυναίκες «κολλάνε» το χασμουρητό σε ποσοστό περίπου 55% (δηλαδή πάνω από τις μισές φορές θα χασμουρηθούν αν κάποιος γύρω τους χασμουριέται), ενώ στους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόνο 40%.
 
Το χασμουρητό θεωρείται σημάδι ενσυναίσθησης για τον άλλο και με δεδομένο ότι, όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες, οι γυναίκες τείνουν να νιώθουν τα συναισθήματα των άλλων περισσότερο από τους άνδρες, το «κόλλημα» του χασμουρητού εντάσσεται μάλλον σε αυτή ακριβώς την αυξημένη ευαισθησία απέναντι στους γύρω τους.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: