Οι γυναίκες που μπαίνουν αργότερα σε εφηβεία και κλιμακτήριο ζουν περισσότερο

26-12-2016
Η ηλικία στην οποία έρχεται η εφηβεία και η κλιμακτήριος για κάθε γυναίκα είναι διαφορετική. Σε άλλες γυναίκες καθυστερούν και σε άλλες γυναίκες έρχονται πρόωρα. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως οι γυναίκες που μπαίνουν στην εφηβεία και στην εμμηνόπαυση καθυστερημενα έχουν περισσότερες πιθανότητες να φθάσουν στα 90 τους χρόνια.
 
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD) εξέτασαν στοιχεία από 16.251 γυναίκες οι οποίες είχαν γεννηθεί πριν από το Σεπτέμβριο του 1924.
Το 55% των εθελοντριών τους (δηλαδή οι 8.892 γυναίκες) έφτασαν ή ξεπέρασαν τα 90 τους χρόνια.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Menopause, την οποία εκδίδει η Βορειοαμερικανική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (NAMS), έδειξαν πως όσες γυναίκες ήταν τουλάχιστον 12 χρόνων όταν είχαν την πρώτη τους περίοδο είχαν 9% περισσότερες πιθανότητες να γιορτάσουν τα 90α τους γενέθλια, σε σύγκριση με όσες είχαν νωρίτερα εφηβεία.
 
Αντίστοιχα, όσες ήταν 50 ετών ή μεγαλύτερες όταν μπήκαν στην κλιμακτήριο, είχαν σχεδόν 20% περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσουν τα 90 τους χρόνια, συγκρινόμενες με τις γυναίκες οι οποίες είχαν εμμηνόπαυση πριν από τα 40 τους χρόνια.
Μάλιστα αυτό φάνηκε να ισχύει ανεξάρτητα από το αν η εμμηνόπαυση ήταν φυσική ή προκλητή (δηλαδή είχε προκληθεί χειρουργικά για ιατρικούς λόγους).
 
Οι γυναίκες, τέλος, που είχαν έμμηνο ρύση επί περισσότερο από 40 χρόνια είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν 90 ετών, σε σχέση με όσες είχαν έμμηνο ρύση επί 33 χρόνια ή λιγότερο.Όπως τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Αλάντιν Σαντγιάμπ είναι η πρώτη φορά που μελέτη υπολογίζει κατά πόσον η χρονική συγκυρία των αναπαραγωγικών γεγονότων επηρεάζει τη μακροζωία.
 
Αν και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν για ποιον ακριβώς λόγο συσχετίζεται η μακροζωία με την έναρξη, την διάρκεια και την παύση της εμμήνου ρύσεως, αλλά πιστεύουν ότι παίζουν ρόλο περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: