Οι γυναίκες που μπαίνουν νωρίς στην εμμηνόπαυση κινδυνεύουν περισσότερο από έμφραγμα

26-12-2016

Η ηλικία στην οποία έρχεται η εμμηνόπαυση μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν την ηλικία στην οποία θα σταματήσει η έμμηνος ρύση. Τώρα, Ολλανδοί επιστήμονες βρήκαν πως οι γυναίκες που μπαίνουν νωρίς στην εμμηνόπαυση έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα.

Η εμμηνόπαυση κανονικά έρχεται στα 51. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, που σύμφωνα με στοιχεία αφορούν μια στις δέκα γυναίκες, όπου μπορεί η έμμηνος ρύση να σταματήσει ακόμα και πριν τα 45.
 
Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Erasmus στην Ολλανδία έκαναν μετά-ανάλυση 32 προηγούμενων ερευνών που αφορούσαν περισσότερες από 310.000 γυναίκες.
Θέλησαν έτσι να δουν τι μπορεί να προακαλέσει η πρόωρη εμμηνόπαυση στις γυναίκες.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA, έδειξαν πως οι γυναίκες που μπαίνουν πρόωρα στην εμμηνόπαυση  έχουν 11% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα.
Όταν μάλιστα η εμμηνόπαυση έρθει πριν τα 45 οι πιθανότητες αυτές φτάνουν στο 50%
 
Γιατί γίνεται αυτό όμως; Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα οιστρογόνα που παράγονται όταν η γυναίκα έχει ακόμα έμμηνο ρύση, προσταυεύουν την καρδιά. Όταν με την εμμηνόπαυση τα επίπεδα των οιστρογόνων πέσουν δραματικά τότε η καρδιά μένει πιο απροστάτευτη.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: