Οι γυναίκες που είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης πρέπει να προσέχουν τι τρώνε. Κι αυτό επειδή οτιδήποτε καταναλώνουν καταλήγει και στο παιδί. Τώρα, νέα έρευνα Ελλήνων επιστημόνων έδειξε πως οι γυναίκες που τρώνε πολλά ψάρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γεννούν παιδιά με τάση στην παχυσαρκία.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ανέλυσαν στοιχεία από 26.184 εγκύους και τα μωρά που απέκτησαν, τα οποία παρακολουθούσαν έως ότου γίνουν 6 ετών.
Οι γυναίκες κατάγονταν από την Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι γυναίκες είχαν μείνει έγκυοι μεταξύ 1996 και 2011 και συμπλήρωναν ερωτηματολόγια διατροφής που έδειξαν ότι η μέση κατανάλωση ψαριών κυμαινόταν από 0,5 φορά την εβδομάδα στο Βέλγιο έως 4,45 φορές στην Ισπανία.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Pediatrics, έδειξαν πως οι έγκυοι που τρώνε υπερβολικά πολλά ψάρια κινδυνεύουν να αποκτήσουν μωρά τα οποία θα γίνουν παχύσαρκα μεγαλώνοντας.
Η κατανάλωση ψαριών συχνότερα από τρεις φορές την εβδομάδα αυξάνει κατά 22% τις πιθανότητες ταχείας ανάπτυξης των βρεφών έως την ηλικία των 2 ετών.
Επιπλέον, τα μωρά είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε ηλικία 4 ετών και 22% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα στα 6 τους χρόνια.
Τα 4.987 (ή 19,4%) ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα στα 4 τους χρόνια, ενώ τα 3.476 (το 15,2%) στα 6 τους χρόνια.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Τι είναι στα ψάρια που προκαλεί παχυσαρκία στα μωρά; Η επικεφαλής της έρευνας Λήδα Χατζή είπε πως βασική αιτία ίσως είναι είναι οι ρύποι των ψαριών.
Από τα μωρά της μελέτης, τα 8.215 (δηλαδή το 31%) παρουσίασαν ταχεία ανάπτυξη έως την ηλικία των 2 ετών. Τα υψηλότερα ποσοστά ταχείας ανάπτυξης (56% των βρεφών) παρατηρήθηκαν στα Ελληνόπουλα και τα χαμηλότερα στα μωρά της Νορβηγίας (17,3% των βρεφών).
Ο κίνδυνος αυτός φάνηκε να είναι πιο μεγάλος στα κορίτσια, στα οποία ο κίνδυνος ταχείας ανάπτυξης, δηλαδή αύξησης του σωματικού βάρους, έως την ηλικία των 2 ετών ήταν αυξημένος κατά 31%.
Τα ψάρια είναι πολύτιμα και απαραίτητα για την ομαλή νευρολογική ανάπτυξη των εμβρύων. Ωστόσο, συχνά αποτελούν πηγή οργανικών ρύπων, οι οποίοι μπορεί να διαταράσσουν το ενδοκρινικό (ορμονικό) σύστημα και έτσι να συμβάλλουν στην παχυσαρκία, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.
Αν και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η ιδανική ποσότητα των ψαριών που είναι απαραίτητο να τρώνε οι έγκυοι, διεθνείς οργανισμοί όπως η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) και η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) των ΗΠΑ συνιστούν στις εγκύους, στις γυναίκες που θηλάζουν και σε όσες προσπαθούν να μείνουν έγκυοι να μην υπερβαίνουν τις τρεις μερίδες την εβδομάδα.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν είχαν αρκετά στοιχεία για να εξακριβώσουν τι είδους ψάρια έτρωγαν οι γυναίκες και πως ήταν μαγειρεμένα, ούτε αν ήταν ψάρια του γλυκού ή του αλμυρού νερού.
Πιστεύουν, όμως, ότι τα ευρήματά τους υποστηρίζουν τις συστάσεις της FDA και της EPA, τις οποίες καλό είναι να ακολουθούν οι έγκυοι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: