Οι γυναίκες προτιμούν έναν αλτρουιστή παρά έναν ωραίο άντρα για μόνιμη σχέση

26-12-2016
Όλες οι σχέσεις δεν είναι ίδιες. Καμιά φορά οι γυναίκες ψάχνουν έναν μόνιμο σύντροφο με τον οποίο θα μπορέσουν να μοιραστούν τη ζωή τους. Άλλες πάλι ζητούν μια παροδική σχέση απλά για περάσουν καλά ένα διάστημα. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν πως όταν πρόκειται να διαλέξουν μόνιμο σύντροφο οι γυναίκες κοιτούν περισσότερο τον αλτρουισμό του άντρα παρά την εμφάνιση του.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Worcester στη Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών εξέτασαν 202 ετεροφυλόφιλες γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας 22 ετών.
Οι ειδικοί ζήτησαν από τις γυναίκες να βαθμολογήσουν 24 φωτογραφίες αντρών που συνοδεύονταν από κειμενάκια. Οι 12 από τις φωτογραφίες απεικόνιζαν ιδιαίτερα ελκυστικούς άντρες και οι υπόλοιπες ελάχιστα ελκυστικούς άντρες.
 
Οι φωτογραφίες παρουσιάζονταν ανά ζεύγη, ενώ τα κειμενάκια αφορούσαν περιστάσεις στις οποίες θα μπορούσε κανείς να συμπεριφερθεί αλτρουιστικά ή μη (π.χ. να βοηθήσουν κάποιον με ή χωρίς ανταμοιβή).
 
Οι εθελόντριες βαθμολόγησαν επίσης τις φωτογραφίες όταν συνοδεύονταν από ουδέτερα περιστατικά (π.χ. οι άντρες είχαν πάει για ψώνια και αγόρασαν ο ένας μπλούζα και ο άλλος ένα τζιν παντελόνι).
Κάτω από κάθε ζευγαρι φωτογραφιών υπήρχαν δύο ερωτήματα που σχετίζονταν με τους άντρες και αφορούσαν το αν οι εθελόντριες θα έκαναν μακροχρόνια ή εφήμερη σχέση με κάθε έναν από αυτούς.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Evolutionary Psychology, εδειξαν πως η αλτρουιστική συμπεριφορά ήταν το κύριο χαρακτηριστικό για μία μόνιμη σχέση.
Μάλιστα, ο αλτρουισμός ήταν αρκετός για να χαρακτηρισθεί ως ελκυστικός ένας άντρας που αντικειμενικά δεν ήταν, ενώ οι άντρες που ήταν μόνο αλτρουιστές χαρακτηρίσθηκαν ως πιο ελκυστικοί απ’ ό,τι οι άντρες που ήταν μόνο εμφανίσιμοι.
 
Αυτονόητο είναι πως την υψηλότερη βαθμολογία στην μόνιμη σχέση πέτυχαν οι άνδρες που συνδύαζαν και τα δύο.
 
Για εφήμερη σχέση, αντιθέτως, η εμφάνιση ήταν υπεραρκετή: ο αλτρουισμός ήταν ένα ανεπιθύμητο χαρακτηριστικό γι’ αυτές τις περιπτώσεις, τονίζουν οι ερευνητές.
 
Όλα τα ευρήματα σε συνδυασμό μεταξύ τους επιβεβαιώνουν εκείνα προγενέστερων μελετών, οι οποίες είχαν δείξει πως όταν το θέμα είναι η μόνιμη σχέση, ο αλτρουισμός αποτελεί ένα από τα καθοριστικότερα κριτήρια για τις γυναίκες οι οποίες ενδόμυχα αναζητούν έναν γενναιόδωρο, καλόψυχο σύντροφο για να αποκτήσουν μαζί του παιδιά, καταλήγουν.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: