Oι ηλικιωμένοι κρύβουν από τον γιατρό τους τα προβλήματα μνήμης

26-12-2016
Ξέρουμε πως στον γιατρό μας πρέπει να τα λέμε όλα. Μόνο έτσι μπορεί να είναι 100% σίγουρος για τη διάγνωση που θα μας κάνει και την θεραπεία που μας δώσει. Φαίνεται όμως πως οι ηλικιωμένοι κρύβουν από τους γιατρούς τους τα προβλήματα που έχουν με τη μνήμη τους.
 
Ομάδα του On Target Health Data μελέτησε ομοσπονδιακά στοιχεία για περισσότερα από 10.000 άτομα και διαπίστωσε ότι το 2011, μόνο ένα στα τέσσερα άτομα από 45 ετών και πάνω συζητούσε με κάποιον επαγγελματία υγείας κατά τη διάρκεια εξετάσεων ρουτίνας για τα προβλήματα μνήμης. 
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Preventing Chronic Disease, έδειξαν πως η πιθανότητα το άτομο να παραδεχθεί ότι έχει προβλήματα μνήμης κατά την επίσκεψη στον γιατρό μειωνόταν όσο αυξανόταν η ηλικία. 
 
Όπως τόνισε η επικεφαλής της έρευνας, Mary Adams «οι επισκέψεις ρουτίνας είναι μια χαμένη ευκαιρία για να καταγραφούν τυχόν προβλήματα μνήμης για την πλειοψηφία των ηλικιωμένων». 
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το στίγμα της απώλειας της μνήμης και της άνοιας μπορεί να κάνει τους ανθρώπους διστακτικούς στο να συζητήσουν τυχόν τέτοια θέματα με τον γιατρό τους. 
 
Η διευθύντρια Γηριατρικής Επιμόρφωσης του Νοσοκομείου Northwell Health Δρ Γκιζελ Βολφ-Κλέιν λέει πως «Επειδή η άνοια είναι δυστυχώς μια συχνή ασθένεια, οι ηλικιωμένοι γνωρίζουν τα συμπτώματά της, που μπορεί να τα έχουν παρατηρήσει σε ένα μέλος της οικογένειας τους ή σε κάποιον γείτονα. Η πραγματικότητα οδηγεί το άτομο στην άρνηση. Όσο δεν το θέμα δεν συζητείται τόσο πιστεύουν ότι είναι μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης».
 
Βέβαια, το να πούμε στον γιατρό μας πως έχουμε προβλήματα με τη μνήμη μας δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχουμε άνοια. Τα προβλήματα στη μνήμη μπορεί να υποκρύπτουν και κατάθλιψη. Αλλά όντως πρόκειται για άνοια, τότε η έγκαιρη διάγνωση της είναι πραγματικά σημαντική ως προς την διαχείριση της κατάστασης.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ