Οι ημικρανίες μπορούν να προκαλέσουν καρδιακά προβλήματα

26-12-2016
Εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από ημικρανίες. Φαίνεται όμως πως αυτό το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον πόνο που έχουν στο κεφάλι. Αμερικανοί επιστήμονες λένε τώρα πως οι γυναίκες που έχουν συχνές ημικρανίες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Harvard στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν εξονυχιστικά 115.541 γυναίκες προκειμένου να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Οι εθελόντριες της παρούσας μελέτης είναι νοσηλεύτριες και το 1989, όταν δήλωσαν συμμετοχή σε αυτήν, είχαν ηλικία από 25 έως 42 ετών. Μάλοστα, εκείνη την εποχή, καμία δεν έπασχε από καρδιαγγειακά νοσήματα.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ)έδειξαν πως οι συχνές ημικρανικές κρίσεις σχετίζονται με αύξηση κατά 50% του κινδύνου εκδηλώσεως σοβαρού καρδιαγγειακού προβλήματος.
 
Κατά την έναρξη της μελέτης σχεδόν μία στις έξι γυναίκες ανέφεραν πως έχουν διαγνωστεί με ημικρανία. Δύο δεκαετίες αργότερα, οι γυναίκες αυτές είχαν κατά 39% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υποστεί έμφραγμα, 62% περισσότερες πιθανότητες να έχουν εκδηλώσει εγκεφαλικό επεισόδιο και 37% περισσότερες πιθανότητες να έχουν χάσει τη ζωή τους από καρδιαγγειακά αίτια, σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους δίχως ημικρανία.
 
Όπως είχαν δείξει παλαιότερες έρευνες, υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις ημικρανίες και τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.
Λίγες όμως μελέτες είχαν συνδέσει με γενικώς αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, λένε οι ερευνητές.
 
Έως το 2011, 1.329 εξ αυτών είχαν υποστεί σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια (οι 678 έμφραγμα και οι 651 εγκεφαλικό επεισόδιο), ενώ συνολικώς 223 γυναίκες είχαν χάσει τη ζωή τους από καρδιαγγειακά προβλήματα.
 
Παρότι οι γυναίκες με ημικρανίες έχουν αυξημένες πιθανότητες να διαθέτουν περιττά κιλά και αυξημένη πίεση και χοληστερόλη, οι ερευνητές λένε ότι αυτά δεν είναι οι μοναδικές πιθανές αιτίες της συσχέτισης που παρατήρησαν.
 
Αντιθέτως, θεωρούν πολύ πιθανό να αποτελούν οι ημικρανίες απόρροια ενός γενικευμένου ενδαγγειακού προβλήματος (δηλαδή διαταραχής στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων) το οποίο αυξάνει και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.
 
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεση τους «τα υπάρχοντα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η παθοφυσιολογία της ημικρανίας μπορεί να θεωρηθεί ως τμήμα μιας συστηματικής διαταραχής που προσβάλλει το ενδαγγειακό σύστημα. Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν περαιτέρω εκείνα που έχουν δείξει ότι, στις γυναίκες τουλάχιστον, οι ημικρανίες πρέπει να θεωρούνται σημαντικός δείκτης κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: