Οι καπνιστές έχουν πιο αργή επαγγελματική ανέλιξη

26-12-2016
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δυσκολεύονται να κόψουν το κάπνισμα και κάνουν το ένα τσιγάρο μετά το άλλο ακόμα και στη δουλειά. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως οι καπνιστές παραμένουν άνεργοι περισσότερο χρόνο σε σχέση με τους μη καπνιστές.
 
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Standford της Καλιφόρνια στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν 251 ανέργους κατά μέσο όρο 48 ετών, από τους οποίους οι 131 ήταν καπνιστές (κάπνιζαν κατά μέσο όρο 14 τσιγάρα την ημέρα).
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, έδειξαν πως μετά από 12 μήνες, μόνο το 27% των καπνιστών είχαν βρει νέα απασχόληση, έναντι 56% των μη καπνιστών.
Μάλιστα, ακόμα κι όταν οι καπνιστές καταφέρνουν να βρουν δουλειά, κινδυνεύουν να πληρώνονται με λιγότερα χρήματα, από εκείνους που δεν καπνίζουν. Ανάμεσα σε όσους βρήκαν δουλειά, οι καπνιστές έπαιρναν κατά μέσο όρο πέντε δολάρια την ώρα λιγότερα σε σχέση με τους μη καπνιστές. Αυτό για έναν μέσο εργαζόμενο ισοδυναμεί με απώλεια περίπου 8.300 δολαρίων (7.300 ευρώ) ετησίως.
 
Όπως διαπίστωσαν λοιπόν η επικεφαλής της έρευνας, Τζούντιθ Προχάσκα και οι συνεργάτες της η μέση πιθανότητα να έχει βρει δουλειά ένας άνεργος καπνιστής ήταν 30% μικρότερη έναντι ενός μη καπνιστή. Ενώ σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου μετά το έτος, το ποσοστό εύρεσης απασχόλησης ήταν ακόμη 24% μικρότερο μεταξύ των καπνιστών σε σχέση με τους μη καπνιστές.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι άνεργοι καπνιστές ήταν κατά μέσο όρο νεότεροι, λιγότερο μορφωμένοι και με χειρότερη υγεία σε σχέση με τους μη καπνιστές ανέργους. Όλα αυτά, ενδεχομένως να επηρεάζουν την ικανότητα κάποιου να βρει δουλειά.
 
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει μια συσχέτιση ανάμεσα στο κάπνισμα και στην ανεργία, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ. Παρέμενε όμως ασαφές κατά πόσο το κάπνισμα ήταν αιτία ή συνέπεια της ανεργίας. 
 
Όπως τόνισε η Δρ. Προχάσκα, «η νέα μελέτη γέρνει τη ζυγαριά υπέρ της πρώτης άποψης, δηλαδή ότι το κάπνισμα πράγματι μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εύρεσης εργασίας».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: