Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους συνήθως σπάνε τα προφυλακτικά

26-12-2016
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Kentucky, στο Lexington των Ηνωμένων Πολιτειών, αποφάσισαν να κάνουν μια έρευνα με κύριο ερώτημα το γιατί σπάει το προφυλακτικό και σκοπό να βοηθήσουν τις εταιρίες κατασκευής τους να τα βελτιώσουν. 
Ο Δρ. Κρόσμπυ και οι συνεργάτες του πήραν στοιχεία από 278 άνδρες, ηλικίας 18 έως 35 ετών. Μετά από πειράματα και την συμπλήρωση ερωτηματολογίων, οι ειδικοί είχαν τις απαντήσεις τους. 
Γιατί λοιπόν σπάει το προφυλακτικό; Οι ειδικοί ερευνητές βρήκαν πως η απάντηση κρύβεται περισσότερο στα πολλά τα λάθη που γίνονται κατά την εφαρμογή και χρήση των προφυλακτικών. Σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα», το 31% των νεαρών ανδρών χρειάζονται περισσότερες πρακτικές συμβουλές επάνω στο θέμα της χρήσης των προφυλακτικών. Μια από αυτές θα ήταν, για παράδειγμα, να μην ανοίγουν την συσκευασία με ψαλίδι, κάτι που κάνει ένα μεγάλο ποσοστό των αντρών. 
Στο 31% των αντρών το προφυλακτικό είχε σπάσει τουλάχιστον μια φορά ενώ στην ομάδα των αντρών που είχαν στο παρελθόν κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, το ποσοστό αυτό ήταν διπλάσιο. Οι άνδρες που ανέφεραν ότι το προφυλακτικό γλιστρούσε από τη θέση του, είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να το έχουν δει και να σπάει. Αυτοί που είπαν πως  δεν αισθάνονται άνετα όταν πρέπει να βάλουν προφυλακτικό, είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να έχουν ζήσει το πρόβλημα του να έχει σπάσει το προφυλακτικό.
Ποιοι ήταν οι άλλοι κύριοι λόγοι για τους οποίους σπάνε συνήθως τα προφυλακτικά; Ο ένας ήταν η επαφή του προφυλακτικού από απροσεξία με αιχμηρό αντικείμενο, τα προβλήματα με την τοποθέτηση του προφυλακτικού και η μη πίεση του προφυλακτικού στην άκρη για να βγει ο αέρας. Κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες διπλασίαζε τις πιθανότητες να σπάσει το προφυλακτικό.