Οι μορφωμένοι με προβλήματα μνήμης κινδυνεύουν περισσότερο με εγκεφαλικό

26-12-2016
Όπως έδειξε έρευνα από το Εράσμειου Πανεπιστημίου του Rotterdam, οι μορφωμένοι που έχουν προβλήματα μνήμης έχουν κατά 39% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό, από τα άτομα με χαμηλότερη μόρφωση.
 
Ο Δρ. Αρφάν Ικράμ, και η ομάδα του εξέτασαν τα στοιχεία 9.000 υγιών ανθρώπων πάνω από 55 που συγκέντρωναν για 20 χρόνια. Έως το 2012 οι άνθρωποι αυτοί είχαν πάθει 1.134 εγκεφαλικά συνολικά.
 
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Stroke, όσο πιο νωρίς κάποιος εμφάνιζε πρόβλημα με τη μνήμη του, τόσο περισσότερο κινδύνευε να πάθει εγκεφαλικό. Παράλληλα, όσο πιο μορφωμένος ήταν κάποιος που εμφάνιζε προβλήματα μνήμης, τόσο πιθανότερο ήταν να πάθει εγκεφαλικό σε σχέση με κάποιον κατώτερης μόρφωσης. Συγκεκριμένα, ένας απόφοιτος Πανεπιστημίου είχε 39% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού, σε σχέση με έναν χαμηλότερης μόρφωσης.
 
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Όπως εξήγησε ο Δρ. Ικράμ, η μόρφωση είναι το αντίδοτο για την άνοια, Έτσι, οι πιο μορφωμένοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να συμβούν εγκεφαλικές βλάβες και να εκδηλωθεί η άνοια. Όταν όμως οι μορφωμένοι αρχίσουν να παραπονιούνται ξεχνάνε σε νεαρή σχετικά ηλικία, τότε χάνεται αυτός ο προστατευτικός μηχανισμός