Οι όμορφοι άντρες είναι και πιο εγωιστές

26-12-2016
Ακόμα κι αν δεν το παραδεχόμαστε για να μην φανούμε ρηχοί, το πρώτο πράγμα που προσέχουμε σε έναν άνθρωπο είναι η εξωτερική του εμφάνιση. Ίσως όμως δεν θα έπρεπε. Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν πως όσο πιο ωραίος είναι ένας άντρας, τόσο περισσότερο ρέπει προς τον εγωισμό.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Brunel στο Uxbridge της Βρετανίας μελέτησαν 125 άτομα και των δύο φύλων. Κατέταξαν τους συμμετέχοντες σε μία «λίστα ομορφιάς», ανάλογα με τις ανατομικές μετρήσεις του σώματος του καθενός βάση των χαρακτηριστικών του προσώπου, του βάρος, της αναλογίας μέσης-στήθους. Στη συνέχεια, κατέγραψαν μέσω ερωτηματολογίου τις απόψεις, την προσωπικότητα και τις συμπεριφορές κάθε ατόμου. Τέλος, τούς έβαλαν να συμμετάσχουν σε ένα οικονομικό πείραμα, στο οποίο καθένας πήρε πραγματικά χρήματα και έπρεπε να αποφασίσει πόσα θα κρατούσε και πόσα θα έδινε σε κάποιον άλλο.
 
‘Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Michael Price, τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό εξελικτικής ψυχολογίας «Evolutionary Psychology» έδειξαν πως «οι ελκυστικοί άνδρες τείνουν να είναι λιγότερο γενναιόδωροι και λιγότερο υποστηρικτές της ισότητας. Όμως, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση των ελκυστικών γυναικών».
 
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε μια δεύτερη φάση της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από μία άλλη ομάδα ανθρώπων να βαθμολογήσουν τους 125 εθελοντές με βάση την ομορφιά τους και στη συνέχεια να κάνουν μία εκτίμηση για το πόσο αλτρουιστές και υποστηρικτές της ισότητας πίστευαν ότι είναι ο καθένας.
«Βρήκαμε ότι οι “βαθμολογητές” αντιλαμβάνονταν τους πιο όμορφους άνδρες και τις πιο όμορφες γυναίκες ως λιγότερο αλτρουιστές και λιγότερο οπαδούς της ισότητας», δήλωσε ο Δρ. Πράις. Οι επιστήμονες συμπεραίνουν πως  στην κοινωνία είναι διάχυτη η αντίληψη πως οι όμορφοι αναμένεται να συμπεριφέρονται πιο εγωιστικά και με τρόπους που δεν προάγουν την κοινωνική και οικονομική ισότητα.
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν, τουλάχιστον για τους άντρες, την βασική θεωρία της εξελικτικής ψυχολογίας πως όσοι είναι όμορφοι, επειδή έχουν κοινωνικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αισθάνονται, γενικά, ότι έχουν να κερδίσουν περισσότερα από μία κοινωνία όπου διαιωνίζεται η ανισότητα.