Οι πεινασμένοι γονείς ταϊζουν περισσότερο τα παιδιά τους

26-12-2016
Μέχρι μια ηλικία, οι γονείς ευθύνονται αποκλειστικά για την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού που καταναλώνει το παιδί τους αφού είναι εκείνοι που όχι μόνο φτιάχνουν το φαγητό αλλά σερβίρουν κιόλας την μερίδα που θα φάει. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως όσο πιο πεινασμένοι είναι οι γονείς την ώρα του φαγητού, τόσο περισσότερο ταΐζουν τα παιδιά τους.
 
Ερευνητές από το τμήμα Κλινικής Και Ψυχολογίας της Υγείας στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας και Επαγγελματιών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν μια πιλοτική μελέτη σε 29 παιδιά ηλικίας από 3 έως 6 ετών και τις μητέρες τους.
Οι ειδικοί ζήτησαν από τις μητέρες να βαθμολογήσουν πόσο πεινούσαν οι ίδιες και τα παιδιά τους πριν από ένα γεύμα.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Human Nutrition and Dietetics, εδειξαν πως ανάμεσα στις μητέες που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες, εκείνες που είχαν δώσει μεγάλο βαθμό στην πείνα τους επίσης θεωρούσαν ότι και τα παιδιά τους πεινούσαν πολύ και έτσι τους έδιναν μεγαλύτερες μερίδες φαγητού. 
 
Η επικεφαλής της έρευνας Σαρα Στρομπεργκ και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν κάθε ζευγάρι μητέρας-παιδιού κατά τη διάρκεια παιχνιδιού ή γεύματος. Μετά από μια δεκάλεπτη ψυχαγωγική δραστηριότητα, οι μητέρες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο με δημογραφικά στοιχεία και βαθμολόγησαν επίσης πόσο πεινούσαν οι ίδιες και τα παιδιά, σε μια κλίμακα από το 1 (καθόλου) έως το 7 (πάρα πολύ). Επίσης, οι ερευνητές μέτρησαν το ύψος και το βάρος των συμμετεχόντων. 
 
Στην συνέχεια έδωσαν στις μητέρες και τα παιδιά τους επιλεγμένα φαγητά και ποτά και ζήτησαν στις μητέρες να σερβίρουν τα παιδιά και τους εαυτούς τους. Οι επιλογές των τροφών ήταν τέτοιες που να είναι κατάλληλα και για τα παιδιά, όπως λαχανικά, φρούτα και τυρί σε φέτες, μπισκότα, κρακερς, μακαρόνια με τυρί, λαζάνια λαχανικών, κροκέτες κοτόπουλου, νερό, γάλα και χυμός μήλου. Όλες οι μερίδες ζυγίστηκαν πριν σερβιριστούν. Κατά τη διάρκεια του φαγητού, εκπαιδευμένοι ερευνητές παρατηρούσαν τα παιδιά και τις μαμάδες και κατέγραφαν την ποσότητα που είχε σερβιριστεί και καταναλωθεί. 
 
Όπως παρατήρησαν οι ειδικοί, οι παχύτερες και πιο πεινασμένες μητέρες είχαν επίσης θεωρήσει ότι τα παιδιά τους πεινούσαν εξίσου πολύ. Επίσης, αυτές έτειναν να σερβίρουν στα παιδιά μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από τις γυναίκες που είχαν υγιές βάρος. 
 
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης πως, ανεξάρτητα από το βάρος της μητέρας ή την αντίληψη περί πείνας, οι περισσότερες συμμετέχουσες σέρβιραν στα παιδιά τους μερίδες μεγαλύτερες από τις ημερήσιες συνιστώμενες. Συγκεκριμένα, σέρβιραν καρά μέσο όρο 573 θερμίδες στο παιδί, και τα παιδιά κατανάλωσαν κατά μέσο όρο 445 θερμίδες. Η ημερήσια συνιστώμενη κατανάλωση θερμίδων για παιδιά 3-6 ετών είναι 1.000-1.400 θερμίδες και ιδανικά το κάθε γεύμα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 400. 
 
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγεί η Δρ. Στρομπεργκ «επειδή τα μικρά παιδιά δεν έχουν την ικανότητα ακόμα να αναγνωρίσουν πότε αισθάνονται χορτάτα, όσο περισσότερο φαγητό τους δώσει κανείς, τόσο περισσότερο θα φάνε».
 
Ο συνάδελφος της, Δρ. Ντέιβιντ Τζανικ τονίζει πως «αν αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την ποσότητα της τροφής που οι γονείς σερβίρουν στα παιδιά, τότε ενδεχομένως να μπορούμε να επέμβουμε πιο αποτελεσματικά και να συμβάλλουν στην εδραίωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών από νωρίς».
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: