Οι σημερινοί ενήλικες δεν ξεκουράζονται αρκετά

26-12-2016
Φαίνεται πως οι χαοτικοί ρυθμοί στους οποίους ζούμε όλοι στις ημέρες μας κουράζουν τόσο τους σημερινούς ενήλικες οι οποίοι δεν προλαβαίνουν να γεμίσουν τις μπαταρίες τους όσο θα έπρεπε. Νέα Βρετανική έρευνα δείχνει τώρα πως δύο στους τρεις ενήλικες σε όλο τον κόσμο αισθάνονται κουρασμένοι και θα ήθελαν να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να χαλαρώνουν.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Durham στη Βρετανια ανέλυσαν τις απαντήσεις που έδωσαν περισσότεροι από 18.000 εθελοντές από 134 χώρες του κόσμου σε αναλυτικά ερωτηματολόγια για τις συνήθεις και την κόπωση που αισθάνονται.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας με τίτλο The Rest Test έδειξαν πως το 68% χρειάζονται περισσότερη ξεκούραση απ’ όση έχουν ενώ το 32% απάντησαν πως πιστεύουν ότι χρειάζονται περισσότερη ξεκούραση απ’ ό,τι ο μέσος όρος. Αντιθέτως, το 10% είπαν ότι χρειάζονται λιγότερη ξεκούραση απ’ όση ο περισσότερος κόσμος.
 
Από την έρευνα φάνηκε ακόμα πως εκείνοι που απαντούσαν πως χρειάζονται περισσότερη ξεκούραση, έδιναν και χαμηλότερη βαθμολογία στα ερωτήματα για την ευεξία τους.
Αντιθετα, όσοι ένιωθαν ξεκούραστοι, είχαν βαθμολογίες στην ευεξία διπλάσιες απ’ ό,τι οι κουρασμένοι συνομήλικοί τους.
 
Και τι κάνουν οι ενήλικες για να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν; Το 58% είπε ότι ξεκουράζονται με το διάβασμα, το 53,1% ότι κάνουν βόλτα σε ένα φυσικό περιβάλλον, το 52,1% ότι απομονώνονται, το 40,6% ότι ακούν μουσική και τέσσερις στους δέκα ότι δεν κάνουν κάτι ιδιαίτερο. Το 38% εξ άλλου δήλωσαν ότι ξεκουράζονται κάνοντας ένα περίπατο, το 37% με ένα μπάνιο ή αφρόλουτρο, ενώ το 36% ονειροπολούν και το 35% βλέπουν τηλεόραση.
 
Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι κατά μέσον όρο οι νεώτεροι ηλικιακά εθελοντές και όσοι είχαν υψηλότερο εισόδημα είχαν τις λιγότερες ώρες ξεκούρασης. Το ίδιο και όσοι φρόντιζαν άλλα άτομα ή εργάζονταν σε κυλιόμενες βάρδιες που συμπεριλάμβαναν νυκτερινή εργασία.
 
Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Φελίσιτι Κάλαρντ «τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι για την ευεξία έχει σημασία πόσες ώρες μπορούμε να αφιερώνουμε καθημερινά σε ό,τι μας χαλαρώνει. Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως η χαλάρωση αποτελεί σε μεγάλο βαθμό μια μοναχική διαδικασία – ένα εύρημα που ίσως πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε όχι μόνο αν και πόσες ώρες ξεκουραζόμαστε αλλά και με ποιους».
 
Όντως, η δημοσκόπηση έδειξε πως λιγότεροι από ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες ξεκουράζονται συντροφιά με τους συγγενείς και τους φίλους τους.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: