Οι… “σκληροί” άντρες διακινδυνεύουν την υγεία τους

26-12-2016
Όλοι έχουμε γνωρίσει ένα σκληρό άντρα που νομίζει πως είναι άτρωτος και πως ποτέ δεν παθαίνει τίποτα. Κι όμως. Όπως έδειξε νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων αυτοί είναι και οι άντρες που αρρωσταίνουν συχνότερα. 
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rutgers του New Jersey στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν 1.000 μεσήλικες άνδρες οι οποίοι είχαν αποφοιτήσει από λύκεια της πολιτείας του Wiskonsin τη δεκαετία του ’60.
 
Τα αποτελέσματα, που ανακοινώθηκαν στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας, στο San Fransisco έδειξαν πως όσοι ενστερνίζονται απόλυτα το στερεότυπο του «αληθινού άνδρα»  έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες από τους υπόλοιπους άνδρες να πάνε στο γιατρό και να κάνουν εξετάσεις. 
 
Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ, Kristen Springer περισσότερο αποφεύγουν τους γιατρούς οι άντρες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο που έχουν μεγαλώσει με το πρότυπο του αληθινού άντρα που δεν έχει ανάγκη τίποτα. Οι άντρες που είχαν τελειώσει μια βασική εκπαίδευση και εργάζονταν σε εργοστάσια και οικοδομές είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν τσεκ-απ.
 
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγεί η Δρ. Springer «ίσως διότι η απώλεια της υγείας τους και κατ’ επέκτασιν της δουλειάς τους αποτελεί πιο βαρύ πλήγμα για τον ανδρισμό τους απ’ ό,τι το να πάνε στον γιατρό».