Οι συνέπειες της έλλειψης ύπνου

26-12-2016
Η έλλειψη ύπνου δεν φέρνει μόνο κούραση και υπνηλία. Η παρατεταμένη έλλειψη ύπνου μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα αφού επηρεάζει αρνητικά την υγεία σε πολλά επίπεδα.
 
Η διάρκεια του ύπνου που είναι γενικά αποδεκτή είναι οι 8 ώρες την ημέρα. Υπάρχουν όμως πολλοί που για πολλούς λόγους κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες την ημέρα. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία μας;
 
Όσοι δεν κοιμούνται αρκετά παραπονιούνται για εκνευρισμό και πονοκεφάλους. Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα μπορέσει να να βρουν πως συνδέεται η έλλειψη ύπνου με τους πονοκεφάλους, γνωρίζουν όμως πως υπάρχει κάποια σχέση.
 
Έρευνες έχουν επίσης συνδέσει την έλλειψη ύπνου με τις κακές επιδόσεις στο σχολείο για τους μαθητές. Η αϋπνία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ικανότητας μάθησης και μείωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης των ενηλίκων.
 
Η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί επίσης με την αύξηση του βάρους, τη μειωμένη όραση αλλά και με καρδιακές ασθένειες. Επιστήμονες κράτησαν ξύπνιους ανθρώπους για 88 ώρες, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η αρτηριακή τους πίεση. Σε άλλο πείραμα, άνθρωποι που κοιμόντουσαν μόνο 4 ώρες την ημέρα είχαν αυξημένους καρδιακούς παλμούς σε σχέση με ανθρώπους που κοιμόντουσαν 8 ώρες.
 
Όπως έχουν δείξει έρευνες, όσοι δεν κοιμούνται αρκετά είναι πιο επιρρεπείς στις μολύνσεις, παίρνουν μεγαλύτερα οικονομικά ρίσκα και είναι αφηρημένοι.
 
Οι ειδικοί λοιπόν λένε πως πρέπει να αρχίσουμε να παίρνουμε τον ύπνο και την ποιότητα του ύπνου μας πολύ σοβαρά αφού μπορεί να επηρεάσει όλη μας τη ζωή.