Οι τελευταίες εξελίξεις για τον κοροναϊό στην Ελλάδα και πώς μπορούμε να προστατευτούμε

10-02-2020

Συνέντευξη του καθηγητή – πνευμονολόγου Θεόδωρου Βασιλακόπουλου στο Healthview

Είναι η Ελλάδα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει ένα πιθανό κρούσμα του κοροναϊού; Πώς πρέπει να φοράμε σωστά τη μάσκα για να προστατευτούμε από τη μετάδοση των ιών;

Ο καθηγητής – πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλάει στο Healthview για τις τελευταίες εξελίξεις για τον κοροναϊό και πώς μπορούμε να προστατευτούμε.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι επέστρεψαν δύο Έλληνες από αυτή την περιοχή στην Κίνα που επλήγη από την επιδημία του κοροναϊού», αναφέρει ο κύριος Βασιλακόπουλος και προσθέτει ότι «οικειοθελώς και χωρίς να έχουν εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα προσήλθαν στις υπηρεσίες υγείας και βρίσκονται σε μια μορφή καραντίνας στο νοσοκομείο Σωτηρία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι νοσούν, θα γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και νομίζω ότι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα θα ξέρουμε τι γίνεται».

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «προς το παρόν στην Ελλάδα δεν πάσχει κάποιος ασθενής, δεν υπάρχει κρούσμα και ως εκ τούτου δεν δικαιολογείται η τρομερά μεγάλη ανησυχία. Βεβαίως υπάρχει πιθανότητα κάποια στιγμή να έρθει και κάποιο κρούσμα στη χώρα μας. Γενικώς εκτός της Κίνας, δεν έχει υπάρξει επιδημία, είναι πολύ σποραδικά τα κρούσματα και καθόλου απειλητικά για τη δημόσια υγεία».

– Η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για πιθανό κρούσμα;

«Σαφέστατα και είναι προετοιμασμένη και μάλιστα πάρα πολύ καλά. Έχουν γίνει ασκήσεις, έχει οργανωθεί, νομίζω ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Εάν υπάρξει πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουμε χωρίς να κινδυνεύσει κανείς».

– Πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

«Καταρχήν δεν υπάρχει απόλυτος τρόπος προστασίας. Εννοώ ότι πρέπει να ακολουθούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής και να είμαστε υπεύθυνοι πολίτες εμείς οι ίδιοι. Αν έχουμε πυρετό, αν είμαστε άρρωστοι θα πρέπει να κάτσουμε σπίτι μας, έτσι ώστε να μην εκθέσουμε τους συνανθρώπους μας σε αυτόν τον κίνδυνο.

Πρέπει να έχουμε προσωπική υγιεινή, να πλένουμε δηλαδή συχνά τα χέρια μας με άφθονο νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και όταν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, να χρησιμοποιούμε απολυμαντικά χαρτομάντιλα με αλκοόλ, όχι μωρομάντηλα.

Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν πρέπει να βάζουμε τα χέρια μας στο στόμα, τη μύτη ή τα μάτια μας και από εκεί και πέρα, συνίσταται ένας υγιεινός τρόπος διαβίωσης με επαρκή υγρά, φρούτα και λαχανικά. Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση είναι ότι καλύτερο για την υγεία.

Δεν πρέπει επίσης να παραβλέψουμε όλοι να εμβολιαστούμε με το αντιγριπικό εμβόλιο διότι βρισκόμαστε σε περίοδο έξαρσης και κυρίως πρέπει να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες».

– Πώς φοράμε σωστά τη μάσκα για προστασία;

«Οι απλές χειρουργικές μάσκες, οι οποίες χρησιμοποιούνται συνήθως δεν προστατεύουν πλήρως από τους ιούς γιατί δεν κατακρατούν τα μικρά σταγονίδια και συνήθως οι ιοί, βρίσκονται σε μικρά σταγονίδια.

Μια μερική προστασία την παρέχουν κυρίως αν αυτή συνοδεύεται από ενδελεχή καθαριότητα των χεριών. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μάσκα θα το κάνουμε ως εξής: πάντα το έγχρωμο τμήμα θα είναι από την εξωτερική πλευρά γιατί είναι κατασκευασμένη από υδρόφοβο υλικό και εμποδίζει κατά κάποιον τρόπο τα σταγονίδια να επικάθονται πάνω. Πάντα το λευκό τμήμα θα είναι στην εσωτερική πλευρά για να συγκρατεί τους υδρατμούς, καθότι υδρόφιλο. Ενδιάμεσα σε αυτά τα δύο τμήματα υπάρχει το φίλτρο, το οποίο κατακρατεί τα σταγονίδια.

Από τη στιγμή που θα τοποθετήσουμε τη μάσκα και θα καλύπτει τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι μας, δεν πρέπει να την ξαναπιάσουμε στο έγχρωμο της τμήμα, διότι με αυτόν τον τρόπο ότι έχει «κάτσει» εκεί το βάζουμε στα χέρια μας και αυτό αποτελεί πολύ μεγάλο κίνδυνο.

Θα πρέπει να την χρησιμοποιούμε για μια και μόνο φορά, καθώς η μάσκα είναι μιας χρήσης. Μόλις τελειώσει η χρήση της πετιέται στα απορρίμματα, πιάνοντάς την από τα ελάσματα που έχει για να μπαίνει γύρω από τα αυτιά ή τα κορδόνια που έχει για να μπορούμε να τη δένουμε.

Δεν πρέπει επ’ ουδενί λόγω να την πιάνουμε από το έγχρωμο τμήμα και να βάζουμε τη μάσκα στην τσέπη μας, όπως πολύ συχνά βλέπουμε για να την χρησιμοποιήσουμε μετά. Αυτός είναι ο πιο σίγουρος τρόπος ότι έχει κάτσει πάνω στη μάσκα να το βάλουμε στα χέρια μας και μετά στο πρόσωπό μας, στο στόμα μας και να κολλήσουμε ότι έχει συγκρατήσει πάνω η μάσκα».