Οι υπάλληλοι κρύβουν το άγχος τους για να μην απολυθούν

26-12-2016
Οι εποχές είναι δύσκολες. Ειδικά στην Ελλάδα. Ο φόβος της ανεργίας είναι τεράστιος και ακόμα κι αυτοί που εργάζονται κάνουν τεράστιες υποχωρήσεις υπο τον φόβο της ανεργίας. Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων τώρα δείχνει πως οι περισσότεροι εργαζόμενοι ζουν καθημερινά με τον φόβο της απόλυσης με αποτέλεσμα να μην παίρνουν καν αναρρωτική άδεια όταν αρρωστήσουν.
 
Ειδικοί από τον Βρετανικό οργανισμό ψυχικής υγείας Mind πήραν συνεντεύξεις από 2.000 εργαζόμενους για τις παρούσες συνθήκες εργασίας τους
Διαπίστωσαν προς μεγάλη τους έκπληξη πως για δυο στους τρεις υπαλλήλους η δουλειά έχει γίνει πιο εντατική και οι προϊστάμενοι πιο πιεστικοί.
Ένας στους τρεις δήλωσε πως τον αγχώνουν πολύ οι περικοπές στη δουλειά του, ενώ το 48% δήλωσαν πως προτιμούν να πηγαίνουν άρρωστοι στη δουλειά παρά να λείψουν έστω και μία μέρα επειδή φοβούνται ότι θα απολυθούν.
 
Αν και το 60% είπαν πως νιώθουν πλέον εξαντλημένοι έως καταθλιπτικοί από το εργασιακό στρες, ο ένας στους πέντε είπαν πως δεν λένε τίποτα για ό,τι νιώθουν, διότι πιστεύουν πως αν το κάνουν θα απολυθούν.
Και πράγματι φαίνεται πως έχουν δίκιο αφού, όπως έδειξε η έρευνα, από αυτούς που είπαν στους προϊσταμένους τους πως έχουν πρόβλημα, το 22% όντως απολύθηκαν ή αναγκάστηκαν να παραιτηθούν.
 
Οι εκπρόσωποι του Mind έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως τα προβλήματα ψυχικής υγείας των εργαζομένων έχουν πλέον φτάσει σε ανησυχητικό επίπεδο, με τις περικοπές και την απώλεια των θέσεων εργασίας να τους συνθλίβουν ψυχικά.
 
Όπως είπε ο εκτελεστικός διευθυντής του Mind κ. Πωλ Φάρμερ «ηαρνητικότητα που εξακολουθεί να περιβάλλει το εργασιακό στρες και τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι ανεπίτρεπτη στην σύγχρονη εποχή. Η πίεση και το στρες μπορεί να αποτελεί μέρος της εργασιακής ζωής, αλλά το να μην δέχονται οι επιχειρήσεις πως όλοι οι άνθρωποι έχουν κάποια όρια, είναι ένα λάθος που τους κοστίζει εκατομμύρια. Το στίγμα είναι τόσο μεγάλο, που οι εργαζόμενοι φοβούνται πως αν τολμήσουν να μιλήσουν για το στρες, θα χάσουν τη δουλειά τους. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας υπάρχουν σε όλους τους εργασιακούς χώρους, αλλά προς το παρόν λιμνάζουν δίχως να κάνουν κάτι οι επιχειρήσεις για να τα αντιμετωπίσουν».
 
Ο κ. Φάρμερ τόνισε πως αν θέλουν να πάψουν να χάνουν χρήματα οι επιχειρήσεις, πρέπει να φροντίσουν να είναι το προσωπικό τους ευτυχισμένο, κάνοντας συχνά διαλείμματα και έχοντας τη δυνατότητα να μιλάει για τις πιέσεις που νιώθει στη δουλειά του.
 
«Οι – λιγοστές προς το παρόν – επιχειρήσεις που ήδη εφαρμόζουν τέτοιες τακτικές, βλέπουν ήδη το όφελος, με τις αναρρωτικές άδειες να μειώνονται, το κόστος να περιστέλλεται και το προσωπικό τους να είναι παραγωγικό και πιστό σε αυτές», πρόσθεσε. «Είναι ώρα να αλλάξουν όλοι οι εργοδότες την στάση τους απέναντι στα προβλήματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με τη δουλειά».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: