Οι υπέρβαροι αντέχουν περισσότερο ένα έμφραγμα

26-12-2016
Μπορεί να φαίνεται παράξενο αλλά είναι αλήθεια. Το να είναι κανείς υπέρβαρος βοηθάει στο να αντέξει περισσότερο ένα έμφραγμα. Έρευνα Βρετανών επιστημόνων έδειξε πως οι υπέρβαροι ζουν περισσότερο μετά την εμβολή σε σχέση με τους λεπτούς ασθενείς.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Αντωνιάδη, αναπληρωτή καθηγητή καρδιαγγειακής ιατρικής βρήκαν πως οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο, ύστερα από ένα έμφραγμα. Κι αυτό γιατί το πάχος μπορεί να λειτουργεί προστατευτικά μετά το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό, συνιστώντας μια τελευταία γραμμή άμυνας.
 
Όπως ανέφεραν ο Independent και η Telegraph, τα ευρήματά παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας στο Μάντσεστερ. Σύμφωνα με αυτά, ορισμένα είδη λίπους απελευθερώνουν χημικές ουσίες με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.
 
Ενώ στην αρχή το λίπος στις αρτηρίες περιορίζει την κυκλοφορία του αίματος και «ζορίζει» την καρδιά οδηγώντας σε έμφραγμα, από ένα επίπεδο και μετά, το πάχος έχει και προστατευτική δράση. Έτσι, οι παχύσαρκοι άνθρωποι κινδυνεύουν μεν περισσότερο να πάθουν καρδιοπάθεια ή έμφραγμα, όμως, αν αυτό συμβεί, έχουν επίσης μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο στη συνέχεια.
 
Όπως είπε ο κ.Αντωνιάδης, «το λίπος έχει κακή φήμη, όμως συνεχώς μαθαίνουμε όλο και περισσότερα πράγματα για το πώς και γιατί ορισμένα είδη λίπους στο σώμα στην πραγματικότητα είναι ουσιώδη για την καλή υγεία της καρδιάς. Τα νέα ευρήματα αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς μια θεραπεία που θα διασφαλίζει ότι αυτό το λίπος παραμένει σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, συμβάλλοντας στην πρόληψη της καρδιοπάθειας».