Οικονόμου: Χωρίς παράταση η αναστολή καθηκόντων για ανεμβολίαστους υγειονομικούς την 1η Σεπτεμβρίου – “Δεν είναι σίγουρο ότι θα γυρίσουν στο ίδιο πόστο”

τεστ
30-08-2021

Λήγει η προθεσμία την 1η Σεπτεμβρίου για τους υγειονομικούς και ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

“Θέλω να υπενθυμίσω ότι από μεθαύριο Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, λήγει η προθεσμία για τον εμβολιασμό των υγειονομικών στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές. Ο νόμος που προβλέπει την αναστολή των καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, θα εφαρμοστεί. Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Παράλληλα θα υπάρξει επιστροφή του μισθού που έχει καταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, δεν είναι βέβαιο ακόμη κι όταν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά, ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και η οργάνωση του ΕΣΥ, ως έναν βαθμό θα έχουν αλλάξει”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα πόσοι είναι οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί είπε ότι είναι μερικοί χιλιάδες. Εξηγώντας τι εννοεί λέγοντας ότι δεν θα επιστρέψουν στην θέση την οποία είχαν είπε ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος και τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.

Υπογράμμισε, επίσης, πως “η κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει και θα προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων όχι από γινάτι, όχι για να τιμωρήσει κανέναν, όχι για να βάλει κάποιον απέναντι, όχι για να δημιουργήσει εχθρούς αλλά για να προστατεύσει ολόκληρη την κοινωνία, εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους. Το υπουργείο Υγείας έχει πάρει όλα τα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν από ενδεχόμενες αναστολές εργασίας ανεμβολίαστων”.

Οικονόμου: “Τα Πανεπιστήμια και τα σχολεία θα λειτουργήσουν διά ζώσης”

Στο ερώτημα αν υπάρχει σκέψη για αλλαγή στρατηγικής απέναντι στους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, ο Γιάννης Οικονόμου είπε ότι υπάρχει υψηλό ποσοστό και αξιολογείται η πορεία της κατάστασης. Στόχος είναι σχολεία και πανεπιστήμια να λειτουργήσουν δια ζώσης, συμπλήρωσε.

Ο κ. Οικονόμου είπε επίσης απαντώντας για τους ένστολους όπου είναι χαμηλά τα ποσοστά ότι «η επιλογή της επέκτασης της υποχρεωτικότητας είναι ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε αναφερόμενος στις διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών ότι τέτοιου είδους προσεγγίσεις δεν μπορούν να δίνουν τον τόνο της δημόσιας συζήτησης για το αναγκαίο ή όχι του εμβολιασμού.

Εδώ που βρισκόμαστε πρέπει όλοι χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις να ζητήσουμε να στηριχθεί το πρόγραμμα «Ελευθερία». Να μην κρύβουμε κάτω από το χαλί κραυγαλέες αντιφάσεις που έκαναν ζημιά το προηγούμενο διάστημα.