Ολοκληρωμένο χαμόγελο από το πρώτο ραντεβού με τον οδοντίατρο

26-12-2016

Συγγραφέας: ΚΩΣΤΟΜΟΙΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ,οδοντίατρος

Σ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς το να χαμογελάμε δεν είναι εύκολο. Γίνεται ακόμα δυσκολότερο όταν με το χαμόγελό μας δεν εμφανίζεται μια ωραία οδοντοστοιχία.

Φανταστείτε έναν άνθρωπο που έχει ταυτόχρονα με τα προβλήματά του και ψυχολογικά προβλήματα γιατί δεν μπορεί να χαμογελάσει.

Και όταν αναφερόμαστε σε προβλήματα στα δόντια εννοούμε δόντια με τερηδόνες με πολλά και άσχημα σφραγίσματα, στραβά δόντια, μικρά δόντια με σπασίματα ή αποτριβές, δόντια που λείπουν , σκουρόχρωμα δόντια από διαφορετικές αιτίες ,δόντια με ούλα που ματώνουν και είναι διογκωμένα, ούλα που υπερκαλύπτουν τα δόντια ,κακή σύγκλειση.

Το να χαμογελάμε είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία. Αυτό μπορώ να το υποστηρίξω με απόλυτη βεβαιότητα με την επιστημονική κατάρτιση της κοινωνικής λειτουργού με εξειδίκευση στα θέματα ψυχολογίας καθώς και με την επιστημονική και κλινική εμπειρία της οδοντιάτρου για 24 συναπτά έτη.

Όπως στην θεραπεία της κατάθλιψης που το άτομο πριν την θεραπεία απομονώνεται δεν χαμογελάει και δεν θέλει να επικοινωνεί, έτσι και στην οδοντιατρική η θεραπεία των δοντιών και η αποκατάσταση με την βοήθεια της αισθητικής οδοντιατρικής μας θεραπεύει ταυτόχρονα και ψυχολογικά.

Άνθρωποι που επί χρόνια δεν χαμογελούν γιατί ντρέπονται και σήμερα επιπλέον δεν χαμογελούν λόγω των προβλημάτων της ζωής, είμαι σίγουρη ότι το να αποκαταστήσουν ένα ωραίο χαμόγελο και να θεραπεύσουν τα δόντια τους μπορούν να αλλάξουν και αλλάζουν την ψυχολογία τους .

Η αισθητική οδοντιατρική είναι το απαύγασμα της οδοντιατρικής επιστήμης της τελευταίας 20ετίας. Γιατί ταυτόχρονα θεραπεύει και αποκαθιστά επί το αισθητικότερον την οδοντοστοιχία .

Σύγχρονες οδοντιατρικές τεχνικές όπως όψεις ρητίνης με άμεσο , γρήγορο ( 2 ώρες),ανώδυνο και μόνιμο αποτέλεσμα στα δόντια αποκαθιστούν επί το τέλειον και θεραπεύουν δόντια με πολλές τερηδόνες, σφραγίσματα πρόσθια, αραιά δόντια, στραβά δόντια ( όπου δεν εφαρμόζεται η πλέον ενδεικνυόμενη θεραπείαη ορθοδοντική),δόντια μικρά ή δόντια με αποτριβές,δόντια σκουρόχρωμα ( στο φυσικό τους χρώμα ή λευκότερα).

Εμφυτεύματα σε ελλείψεις δοντιών που μπορούν να αποκατασταθούν σε ένα ραντεβού (άμεση φόρτιση) εφόσον το ιατρικό ιστορικό και η οδοντιατρική μελέτη του περιστατικού το επιτρέπει.

Να ξεχάσουμε τον μύθο της αποτυχίας των εμφυτευμάτων μετά την τοποθέτηση , και των κλινικών συμπτωμάτων, όπως έντονου πόνου και πρηξιμάτων . Η προσεκτική αξιολόγηση του περιστατικού και η σοβαρή διαχείριση του ασθενούς με την έννοια και του ιατρικού ιστορικού αλλά και της τοποθέτησης, μειώνει στο ελάχιστο και εκμηδενίζει την περίπτωση της αποτυχίας, του πόνου και του πρηξίματος.

Τα αποτελέσματα δε των ανθρώπων που αποκαθιστούν την οδοντοστοιχία τους με εμφυτεύματα είναι εκπληκτικό. Ιδιαίτερα όταν η μελέτη αφορά όχι μόνον θεραπευτική αποκατάσταση των δοντιών αλλά ταυτόχρονα και την αισθητική αποκατάσταση. Έτσι ώστε ακόμα και ένα στόμα που δεν είχε καθόλου δόντια και αποκαθίσταται με εμφυτεύματα να αναδεικνύει μια φυσική οδοντοστοιχία χωρίς να υπάρχει υπόνοια ότι έχει γίνει οδοντιατρική αποκατάσταση.

Γι αυτό το αποτέλεσμα συνήθως υπάρχει μια ομάδα συνεργαζόμενων ειδικευμένων οδοντιάτρων που μπορεί να περιλαμβάνει τον γναθοχειρουργό, τον προσθετολόγο ,τον περιοδοντολόγο και τον αισθητικό οδοντίατρο.

Η οδοντιατρική επιστήμη σήμερα και οι έλληνες οδοντίατροι που οι περισσότεροι έχουν κάνει μεταπτυχιακό και ειδικότητα είναι σε θέση από το 1ο ραντεβού να αποκαταστήσουν τον ασθενή τους με δόντια ( τις μεταβατικές εργασίες), μέχρι να ολοκληρώσουν πλήρως το στόμα άριστα θεραπευτικά και αισθητικά . Έτσι ο ασθενής αισθάνεται την ασφάλεια για την αποκατάσταση του στόματός του και κυρίως μπορεί να έχει τελική εικόνα της αποκατάστασης με τα μεταβατικά δόντια για την τελική τους αποκατάσταση.

Το ίδιο συμβαίνει και στις περιπτώσεις των γεφυρών, στεφανών, αλλά και στις περιπτώσεις των εμφυτευμάτων.

Οι μεταβατικές εργασίες είναι δόντια με σχήμα και εμφάνιση σαν τα κανονικά δόντια και ταυτόχρονα αναδεικνύουν την τελική εικόνα του στόματος σε επίπεδο αισθητικής οδοντιατρικής και βοηθούν τον ασθενή από το 1ο ραντεβού να αισθάνεται ασφαλής. Ταυτόχρονα ότι χρειάζεται σε επίπεδο διόρθωσης της αισθητικής αναβάθμισης του στόματος βελτιώνεται με την σύμφωνη γνώμη του ασθενούς επί των μεταβατικών εργασιών.

Έτσι ο ασθενής ξέρει από την αρχή ποια ακριβώς θα είναι η τελική αποκατάσταση.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της οδοντιατρικής επιστήμης σε συνδυασμό με την αισθητική αποκατάσταση από έλληνες οδοντιάτρους με γνώση και σεβασμό στον ασθενή και το λειτούργημά τους.

ΚΩΣΤΟΜΟΙΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, οδοντίατρος

Δ/ντρια της ATHENS LIFE SMILE