Ωμέγα 3: Το μυστικό για «ήρεμα» παιδιά!

28-07-2018

Πως θα σας φαινόταν εάν ο παιδίατρος σας ενημέρωνε πως το μόνο που χρειάζεται για να «ηρεμήσει» ένα επιθετικό παιδί, χρειάζεται απλά να αυξήσει την κατανάλωση καλών ωμέγα 3 λιπαρών; Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού Ωκεανού, στη μακρινή Αμερική, όπου η παραβατικότητα παιδιών και εφήβων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί προσπαθούν να αποδείξουν πως ένας άνθρωπος δεν γεννιέται οξύθυμος. Το περιβάλλον του, ακόμα και η διατροφή του ενδέχεται να χτίσουν ένα αντίστοιχο χαρακτήρα.

Τα ωμέγα 3 ελέγχουν το νευρικό σύστημα

Ο τρόπος που σκέφτεται ένα παιδί, οι αντιδράσεις του και τα συναισθήματά του εκφράζονται μέσα από την πολύ προσεκτική ρύθμιση συγκεκριμένων βιολογικών μονοπατιών στον οργανισμό. Τα μονοπάτια αυτά «ανοιγοκλείνουν» με τη βοήθεια ουσιών που είναι γνωστές και ως «νευροδιαβιβαστές». Τα ωμέγα 3 λιπαρά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ παράλληλα συμμετέχουν στην καλή λειτουργία των μονοπατιών του νευρικού συστήματος. Η σημασία τους είναι ακόμη μεγαλύτερη στην παιδική ηλικία, οπότε και εξελίσσεται η ανάπτυξη του παιδιού. Μάλιστα κάποιες μελέτες υποστηρίζουν πως η απουσία ωμέγα 3 από τη διατροφή ενός παιδιού επηρεάζει τη λειτουργία περιοχών του εγκεφάλου που ελέγχουν τη συμπεριφορά.

Παιδικές πηγές ωμέγα 3

Εάν λοιπόν πιστεύετε πως η διατροφή μπορεί να βελτιώσει την εξωστρέφεια και την κοινωνικότητα του παιδιού σας, τότε υπάρχουν πολλά που μπορείτε να δοκιμάσετε. Μέχρι την ηλικία των 10 ετών κάθε παιδί χρειάζεται καθημερινά, περίπου 100- 250mgωμέγα 3, και πιο συγκεκριμένα εκείνων που ανήκουν στην ομάδα των EPA/ DHA. Δυστυχώς τα περισσότερα παιδιά δεν αγαπούν τα ψάρια. Εάν λοιπόν ο σολομός, οι σαρδέλες και ο γαύρος δεν αποτελούν επιλογή εμπλουτίστε τη διατροφή των παιδιών σας με:

  • Καρύδια που μπορείτε να τα συνδυάσετε με άλλους ξηρούς καρπούς σαν σνακ.
  • Γαρίδες τις οποίες μπορείτε να τις σερβίρετε μαζί με λαχανικά σαν «σουβλάκι».
  • Σπόρους chiaπου «κρύβονται» μέσα σε ζύμες για ψωμί, κέικ ακόμα και μπιφτέκια.
  • Εμπλουτισμένα τρόφιμα, μιλώντας κυρίως για αυγά και γαλακτοκομικά (διαβάστε την ετικέτα).
  • Συμπληρώματα διατροφής, για παιδιά χωρίς ποικιλία επιλογών στη διατροφή τους.

Το πολύ ενδιαφέρον των επιστημονικών μελετών είναι πως η επαρκής πρόσληψη ωμέγα 3 από τα παιδιά, δεν βελτιώνουν μόνο τη δική τους συμπεριφορά, αλλά και εκείνη των γονιών!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]gmail.com

 

Βιβλιογραφία

Adrian Raine, Jill Portnoy, Jianghong Liu, Tashneem Mahoomed, Joseph R. Hibbeln. Reduction in behavior problems with omega-3 supplementation in children aged 8-16 years: a randomized, double-blind, placebo-controlled, stratified, parallel-group trial. Journal of Child Psychology and Psychiatry, 2015; 56 (5): 509.

Portnoy J, Raine A, Liu J, Hibbeln JR. Reductions of intimate partner violence resulting from supplementing children with omega‐3 fatty acids: A randomized, double‐blind, placebo‐controlled, stratified, parallel‐group trial. Aggr Behav. 2018;1–10.

Do Kids Need Omega 3 Fats. By Jessica Cording, MS, RD, CDN. Published May 13, 2015. Accessed 28/7/2018.

https://www.eatright.org/food/vitamins-and-supplements/types-of-vitamins-and-nutrients/do-kids-need-omega-3-fats