Όμικρον: Πίεση στο ΕΣΥ από τη μεγάλη αύξηση εισαγωγών – 300 ιδιωτικές κλίνες στη «μάχη» κατά της πανδημίας στην Αττική

10-01-2022

Σε ύψιστη επιφυλακή έχει τεθεί το σύστημα υγείας το οποίο εξακολουθεί να πιέζεται. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αυξημένος αριθμός νοσηλειών με το ισοζύγιο εισαγωγών – εξιτηρίων να είναι δύο προς ένα. Είναι χαρακτηριστικό πως στις νοσηλείες, το 50% αφορούν ασθενείς με Όμικρον και το 50% με Δέλτα.

Για την ενίσχυση του ΕΣΥ από σήμερα στο επιχειρησιακό σχέδιο του λεκανοπέδιου Αττικής μπαίνουν άλλες 300 κλίνες από μεγάλες κλινικές του ιδιωτικού τομέα. Οι κλίνες θα αφορούν αποκλειστικά στη νοσηλεία covid περιστατικών.

Το Κέντρο επιχειρήσεων στην Αθήνα θα μπορεί να στέλνει ασθενείς με Covid στα ιδιωτικά νοσοκομεία που έχουν προσφέρει αυτές τις 300 κλίνες, ανέφερε χθες ο γ.γ. Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στην εβδομάδα θα αυξηθούν οι κλίνες που θα διατεθούν από τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Όπως είπε, το ΕΣΥ πιέζεται πολύ και στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη, από την μεγάλη αύξηση των εισαγωγών και θα χρειαστεί απλές κλίνες. Ευτυχώς συμπλήρωσε δεν έχουμε δει μεγάλη αύξηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, «όμως είμαστε σε εγρήγορση εάν χρειαστεί να παρέμβουμε».

Επίσης αναπτύσσονται άλλες 170 κλίνες στο ΕΣΥ ενώ το Σισμανόγλειο επιχειρησιακά επιλέγεται και γίνεται νοσοκομείο Covid. Σημειώνεται πως την εφημερία του θα την κάνει το Ογκολογικό των Αγίων Αναργύρων και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ.

Παράλληλα από την Τετάρτη ενεργοποιείται και η επίταξη υπηρεσιών υγείας από ιδιώτες ιατρούς. Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, αφορά για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός των υπηρεσιών αφενός μη επιταχθέντων έως σήμερα ιατρών, που διατηρούν ενεργείς συμβάσεις με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Και αφετέρου μη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών ιατρών, ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής. Και οι οποίοι έχουν την επαγγελματική τους έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο κ. Κωτσιόπουλος αναφέρθηκε και στο σχεδιασμό για τις νοσηλείες των παιδιών. «Ευτυχώς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε δει αύξηση, ούτε με την Δέλτα, ούτε με την Όμικρον». «Παρακολουθούμε, όμως στενά αυτόν τον σκληρό δείκτη των νοσηλειών», σημείωσε. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στα νοσοκομεία της επικράτειας νοσηλεύονται περίπου 50-70 παιδιά.