ΟΟΣΑ: Αύξηση των δαπανών για την υγεία κατά μέσο όρο 2,7%

06-06-2019

Αύξηση των δαπανών για την Υγεία (δημόσιων και ιδιωτικών) «βλέπει» ο Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας για όλες τις χώρες – μέλη του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερη έκθεση του ΟΟΣΑ, οι κατά κεφαλήν δαπάνες υγείας αναμένεται να αυξηθούν κατά μέσο όρο 2,7% ετησίως από το 2015 έως το 2030.

Μάλιστα, οι δαπάνες για την υγεία αναμένεται να ξεπεράσουν το ΑΕΠ σε μια σειρά σεναρίων, φθάνοντας κατά μέσο όρο το 10,2% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι δαπάνες θα μπορούσαν να φτάσουν έως και 10,8%, εάν οι πολιτικές περιορισμού του κόστους είναι αναποτελεσματικές και οι αυξανόμενες προσδοκίες για τα συστήματα υγείας δεν αντιμετωπίζονται κατάλληλα.

Με αυξημένη παραγωγικότητα και αποτελεσματικές πολιτικές προώθησης της υγείας, η αύξηση των δαπανών για την υγεία αναμένεται να είναι βραδύτερη, μολονότι το μερίδιό της στο ΑΕΠ εξακολουθεί να προβλέπεται να αυξηθεί στο 9,6% έως το 2030.

Τα στοιχεία αυτά συγκρίνονται με το 8% του ΑΕΠ το 2015. Σημειώνεται ότι το μερίδιο του ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί σε κάθε χώρα του ΟΟΣΑ, με μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται (εκτίμηση) στις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της κάλυψης του.

Η δημόσια δαπάνη για την υγεία προβλέπεται να αυξηθεί οριακά σε σχέση με τις συνολικές δαπάνες για την υγεία, οι οποίες αυξάνονται από 74,2% σε 77,4% μέχρι το 2030.

Όπως εξηγεί ο ΟΟΣΑ, η αύξηση των δαπανών υγείας οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους: οι πολίτες επιθυμούν καλύτερης ποιότητας υγειονομική περίθαλψη και οι τεχνολογικές εξελίξεις επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής της υγειονομικής περίθαλψης.

Διαβάστε επίσης:

EΛΣΤΑΤ: Μείωση παρουσιάζουν οι δαπάνες για την υγεία