Η ώρα της εξεταστικής: Διατροφικές συμβουλές για μυαλό ξυράφι!

21-01-2017

Όσοι έχουν περάσει από τα έδρανα των Ελληνικών Πανεπιστημίων είναι σε θέση να γνωρίζουν καλά πως 3 φορές το χρόνο τα πράγματα «δυσκολεύουν». Ο λόγος φυσικά για την εξεταστική περίοδο όπου οι φοιτητές καλούνται να αποδώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, με πολύ διάβασμα, ξενύχτια και μεγάλη ύλη. Σε αυτή την εξεταστική δώστε αξία στη διατροφή σας και τονώστε την εγκεφαλική σας λειτουργία με 3 ομάδες τροφίμων που «αριστεύωουν»!

Πώς η διατροφή επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου;

Κάθε φορά που προσπαθείτε να βρείτε τη λύση σε ένα καθημερινό πρόβλημα, ο εγκέφαλος καταναλώνει το 30% της ενέργειας του σώματος. Ο ρόλος της διατροφής είναι καθοριστικός από την εμβρυϊκή ηλικία μέχρι την ενήλικη ζωή. Κάθε γεύμα τροφοδοτεί τις «σκέψεις» με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  • Παρέχοντας την απαραίτητη ενέργεια.
  • Συμμετέχοντας στην παραγωγή «μηνυμάτων» του νευρικού συστήματος.
  • Προσφέροντας δομικά συστατικά για τα εγκεφαλικά κύτταρα.
  • Προστατεύοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα από τη φθορά του χρόνου.

Συστατικά της διατροφής που “περνούν” το μάθημα!

Ωφέλιμα λιπαρά

Διαφυλάσσουν τις πολυτιμότερες μνήμες σας καθώς χτίζουν την εξωτερική δομή κάθε εγκεφαλικού κυττάρου. Τα εξασφαλίζετε από τις σαρδέλες, το σκουμπρί, το γαύρο, την πέστροφα, το σολομό, τα καρύδια και τη σόγια. Εκείνα με τη σειρά τους προφυλάσσουν την εγκεφαλική λειτουργία, την ικανότητα αντίληψης καθώς και τη μνήμη. Τα ωμέγα 3 λιπαρά φαίνεται πως συμμετέχουν τόσο στο σχηματισμό του εγκεφάλου στα μωρά, όσο και στην προστασία από παθήσεις της διάθεσης, την άνοια ακόμα και τη νόσο Alzheimer.

Oικογένεια βιταμινών Β

Τα «μηνύματα» στο νευρικό σύστημα, άρα και στον εγκέφαλο, μεταφέρονται μέσω ειδικών πρωτεϊνών που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές. Για την παραγωγή αυτών των «ταχυδρόμων» πρωτεϊνών, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πρόσληψη από τη διατροφή των 8 διαφορετικών βιταμινών της οικογένειας Β, καθώς το σώμα δεν μπορεί να τις συνθέσει μόνο του. Από τις πληρέστερες πηγές τους είναι τα όσπρια και τα σιτηρά ολικής άλεσης. Ιδιαίτερη προσοχή αξίζει να δώσετε στη βιταμίνη Β12, που συχνά λείπει από τους χορτοφάγους και τους ηλικιωμένους.

Θρεπτικά συστατικά φυτικής προέλευσης

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε ωμέγα 3 ωφέλιμα λιπαρά, τα κύτταρα του εγκεφάλου είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα στο οξειδωτικό στρες. Προκειμένου να τα προστατεύσετε από συνήθειες όπως η μη ισορροπημένη διατροφή, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η πολυφαρμακία και το άγχος θα πρέπει να καταναλώνετε σημαντική ποσότητα λαχανικών και φρούτων. Οι φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες που αυτά περιέχουν θυσιάζονται στην κυριολεξία, προκειμένου να διατηρηθούν αναλλοίωτα τα κύτταρα του εγκεφάλου.

Μερικές ακόμη συμβουλές

  • Προσπαθήστε να καταναλώνετε κάποιο λιπαρό ψάρι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
  • Προτιμήστε φρέσκα, τοπικά, εποχικά λαχανικά και φρούτα για να πάρετε ακόμα περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά.
  • Προσθέστε μπαχαρικά στο φαγητό σας! Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, ενώ ορισμένα από αυτά όπως το δενδρολίβανο ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος στα λεπτά αγγεία του εγκεφάλου.
  • Για άμεση εγκεφαλική τόνωση προτιμείστε λίγη μαύρη σοκολάτα αντί του καφέ. Η θεοβρωμίνη του κακάο υπερτερεί της καφεΐνης, διότι προσφέρει άμεση τόνωση χωρίς να υπερδιεγείρει το νευρικό σύστημα.
  • Η φυσική δραστηριότητα συμπληρώνει πάντα την ισορροπημένη διατροφή, ακόμη και όταν πρόκειται για την υγεία του εγκεφάλου.

Μπορεί στην εξεταστική περίοδο να υπάρχει πάντα ο αστάθμητος παράγοντας τύχη, δώστε όμως έμφαση στη διατροφή σας για να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]